sklep@manufakturadobra.pl +48 666 030 030
Mikoszów 41, 57-100 Strzelin
Kontakt z nami
Address: Mikoszów 41, 57-100 Strzelin
Obserwuj nas
Darmowa wysyłka od 350 zł dla produktów kupionych w tym samym terminie wysyłki.

Makarony durum

Przybliżona data wysyłki
Pokaż filtry

Makarony durum powstają z semoliny – grubo mielonej mąki z pszenicy twardej, która różni się od powszechnie używanej pszenicy miękkiej strukturą, składem i sposobem, w jaki zachowuje się podczas gotowania. Niski indeks glikemiczny sprawia, że makaron pszenny durum stanowi dobrą opcję dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2. Wysokiej jakości makarony z semoliny mają również lepsze właściwości odżywcze i dużą odporność na rozgotowanie, dlatego na stałe znalazły miejsce w polskiej kuchni.

Makarony z pszenicy durum – zamów, zanim znikną

Makaron durum stanowi alternatywę dla produkowanych masowo makaronów ze zwykłej pszenicy. Powstaje ze 100% semoliny ekologicznej – bez zbędnych dodatków, barwników i konserwantów. Zamów go, zanim zniknie.

Co to jest pszenica durum?

Pszenica twarda, czyli tzw. pszenica durum ma wyższą zawartość białka i glutenu, a semolina, czyli grysik z niej wytwarzany, jest wykorzystywana do produkcji wysokiej jakości makaronu. To właśnie mąka durum odpowiada za złocisty odcień i sprężystość, której nie znajdziesz w tanich makaronach.

Niski indeks glikemiczny – semolina w diecie odchudzającej i cukrzycy

Składniki pszenicy durum to głównie węglowodany złożone, białka i błonnik, czyli to, co syci, daje energię i nie wywołuje gwałtownych skoków cukru. Pszenica durum produkuje ziarno o niskim indeksie glikemicznym, a to znaczy, że makaron durum świetnie sprawdza się w diecie osób dbających o stabilny poziom cukru we krwi. D

Mąka durum zawiera gluten, ale jego struktura różni się od glutenu w pszenicy zwykłej, co sprawia, że makaron pszenny durum nie robi się kleisty podczas gotowania. Gluten spowalnia trawienie, pomaga utrzymać sytość i ograniczyć nagłe skoki glukozy. To właśnie dlatego makaron durum świetnie wpisuje się w świadome odżywianie.

Makarony durum idealne do dań głównych i zup

Makaron durum świetnie sprawdza się zarówno w daniach głównych, jak i w zupach – dzięki swojej strukturze nie skleja się i zachowuje sprężystość. To zasługa grubo mielonej mąki durum, z której powstaje, oraz faktu, że pszenica durum zawiera gluten o innej strukturze niż zwykła pszenica. W kuchni śródziemnomorskiej makaron z mąki durum stanowi podstawę wielu klasycznych potraw.

Dostępne w Manufakturze Dobra rodzaje makaronów durum – EKO Makaron z Pastwiska – Nitka Cienka i EKO Makaron z Pastwiska – Świderek, są świetnym dodatkiem lub podstawą zdrowych posiłków. Wysokiej jakości makarony pszenne durum nie rozgotowują się tak łatwo, jak produkty z pszenicy miękkiej i doskonale chłoną aromaty i smak wywarów i sosów.

BIO makaron z mąki durum – dlaczego warto go zamówić?

Ekologiczny makaron durum łączy wysoką jakość makaronu z korzyściami zdrowotnymi. Pszenica durum zawiera więcej białka i składników mineralnych niż pszenica miękka. Pszenica twarda – durum ma niski indeks glikemiczny, dlatego makarony durum świetnie sprawdzą się w diecie osób aktywnych, z problemami metabolicznymi oraz

Przybliżona data wysyłki

Manufaktura Dobra
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.