Kontakt z nami
Address: Mikoszów 41 57-100 Strzelin
Obserwuj nas

O nas

Naszą misją jest hodowla najzdrowszych i najbardziej odżywczych zwierząt na świecie.

Wiemy, że wszystko zaczyna się od ziemi. Dlatego stając się właścicielami łąk, w pierwszej kolejności zadbaliśmy o przywrócenie glebie prawidłowej kondycji przez umiejętne gospodarowanie jej zasobami.

W naszym ekosystemie, ptaki odgrywają kluczową rolę, pozostawiając swoje odchody, które stanowią naturalne nawozy, bogacące ziemię. Dodatkowo, kurczaki i perliczki, poprzez swoje grzebanie w ziemi, naturalnie ją przewietrzają.

Mamy również studnię z czystą, zimną wodą. Sprytnie łącząc uprawę roślinną z hodowlą zwierzęcą wprowadzamy w gospodarstwie obieg zamknięty, mając pewność, że u nas nic się nie zmarnuje.

Ha certyfikowanych łąk
300 +
Rodzajów zwierząt
10 +
Product Types
100

Nasza Historia

Wszystko zaczęło się od marzenia stworzenia restauracji pełnej zdrowych dań opartych na ekologicznych składnikach bez zbędnych, sztucznych dodatków i niechcianej chemii. Pomysł jednak – jak to zwykle bywa – urósł do dużo większych rozmiarów, przybierając formę luksusowej marki pełnej ekologicznych produktów. I tak w 2018 roku powstała „Manufaktura Dobra”.

Marka, w której skład wchodziły:

  • Farma krów rasy simentalskiej oraz małe stado kóz, gdzie powstawało wyjątkowe mleko. Wyjątkowa dbałość o dobrostan zwierząt i higienę doju pozwoliła cieszyć się Wam mlekiem, które nasze dziewczyny przerabiały na wspaniałe sery, twarogi, jogurty, śmietanę i jeszcze wiele innych pyszności.
  • Stado kur niosek zielononóżek.
  • Młyn, w którym wytwarzaliśmy ekologiczną mąkę, którą nasi Piekarze zamieniali we wspaniałe pieczywa.

Pod koniec 2019 roku otworzyliśmy „Przefarmę” – restaurację we Wrocławiu z polskim jedzeniem, bazującą w dużej mierze na naszych wyrobach. Powstał również sklepik, w którym mogliście kupić wszystkie nasze wyroby. Oczywiście, wszystkie nasze pyszności były certyfikowane pod względem ekologii.

Rok 2020

Dalsze losy Manufaktury Dobra

I tak wzsystko trwało to do czerwca 2020 roku, gdy uległem ciężkiemu wypadkowi samochodowemu. Wiele miesięcy w szpitalach i sanatoriach spowodowały, że musiałem zweryfikować swoje plany odnośnie całego projektu (zamknięta została Przefarma, piekarnia, młyn oraz mleczarnia). Z powodu braku możliwości powrotu do pełni zdrowia i możliwości zajmowania się ciężkimi zwierzętami jakimi niewątpliwie są krowy, podjąłem decyzję o sukcesywnym wycofywaniu się z ich hodowli. Nadal jednak miałem ochotę wytwarzać najwyższej jakości żywność.

Zdecydowaliśmy się więc udeptać nową ścieżkę. I tak przeszliśmy z Manufaktury Dobra na hodowlę najzdrowszych i najbardziej odżywczych ptaków na świecie.

Gospodarstwo pomaga mi prowadzić moja żona Agnieszka, synowie Kuba, Nikodem, Antoni i specjalistka od głaskania i dopieszczania pisklaków – Zosia. Na pokładzie jest jeszcze kilka zaangażowanych i oddanych sprawie osób Pan Janek – nasz zootechnik, Pan Józek, Pan Grzegorz, Wasyl, Kasia, Hubert i nasz drugi zootechnik – Ola oraz czworonożny stróż – Orso.

Jak powstała Manufaktura Dobra?-

Nasza historia

2018
Manufaktura Dobra
Powstanie marki, w której skład wchodziły: Farma krów rasy simentalskiej oraz małe stado kóz, stado kur niosek zielononóżek, młyn.
2019
Przefarma
Otwarcie restauracji we Wrocławiu z polskim zdrowym jedzeniem.
2020
Wypadek
Zamknięcie Przefarmy, piekarni, młyna oraz mleczarni.
2023
Kurczak Pastwiskowy
Rozpoczęcie hodowli najzdrowszych i najbardziej odżywczych ptaków na świecie.