sklep@manufakturadobra.pl +48 666 030 030
Mikoszów 41, 57-100 Strzelin
Kontakt z nami
Address: Mikoszów 41, 57-100 Strzelin
Obserwuj nas

Darmowa wysyłka od 350 zł dla produktów kupionych w tym samym terminie wysyłki.

Porcja rosołowa z kaczki pastwiskowej EKO ok. 1 kg

Dostawa: od 22.98 zł
Rozliczenie: przedpłata

12,50 

Najniższa cena brutto z 90 dni: 12,50 .

Cena za kilogram: 12.5 zł

Niedostępne

Powiadom o dostępności

    W ekologicznym certyfikowanym gospodarstwie Manufaktura Dobra hodujemy kaczki w zgodzie z ich naturalnym rytmem życia. Nasze ptaki pasą się na ekologicznych łąkach i mają nieograniczony dostęp do stawu i świeżej trawy. Nie podajemy im hormonów wzrostu ani antybiotyków, dlatego smak rosołu z porcji rosołowej z kaczki pastwiskowej jest tak wyjątkowy.

    Porcja rosołowa z kaczki pastwiskowej EKO – zamów, zanim zniknie

    Z jednej pastwiskowej kaczki Pekin powstaje zaledwie kilka porcji wyjątkowo smacznego i bogatego w wartości odżywcze mięsa, ale tylko jedna porcja rosołowa. Dlatego sprzedawane w Manufakturze Dobra ekologiczne porcje rosołowe z kaczki pastwiskowej EKO są dostępne w limitowanych ilościach. Jeśli chcesz cieszyć się smakiem tradycyjnego rosołu jak u babci, zamów, zanim zniknie.

    Dlaczego warto sięgnąć po porcję rosołową z kaczki pastwiskowej z Manufaktury Dobra?

    Porcja rosołowa kaczki pastwiskowej EKO to świetny wybór dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo i bez chemii. Ekologiczne mięso kaczki pastwiskowej nadaje rosołowi smak, który trudno uzyskać z innego mięsa. Porcja rosołowa z kaczki zawiera też wiele cennych składników, które sprawiają, że wolno gotowany rosół domowy nabiera wspaniałego smaku, jest bardzo aromatyczny i sycący.

    Skrzydła, szyja i świeży korpus z kaczki – baza aromatycznego rosołu z kaczki

    W skład porcji rosołowej kaczki wchodzą skrzydła, szyja i korpus. Te części mięsa kaczki najlepiej nadają się do gotowania rosołu domowego, ponieważ mają odpowiednią ilość tkanki łącznej, która podczas długiego gotowania uwalnia mięsisty smak i naturalną galaretę. Przygotowując rosół z kaczki należy gotować go na małym ogniu, aby wydobyć maksimum aromatu. Powolne gotowanie pozwala jednocześnie zachować klarowność, charakterystyczną dla tradycyjnego polskiego rosołu.

    Składniki do rosołu – jak ugotować rosół z kaczki

    Podstawą dobrego domowego rosołu jest ekologiczna świeża porcja rosołowa bez konserwantów, pęczek włoszczyzny i przyprawy do rosołu. Najlepsze są ekologiczne warzywa: marchew, pietruszka, seler i por lub opalona nad ogniem cebula. Ekologiczne warzywa mają więcej aromatu i wzbogacą smak rosołu.

    Najczęściej dodawane do rosołu przyprawy to ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach oraz do podania świeża natka pietruszki.

    Przyda się też porcja cierpliwości, bo tradycyjny polski rosół należy gotować powoli i delikatnie, aby wydobyć z mięsa kaczki i włoszczyzny cały smak.

    Przepis na rosół z kaczki – jak przygotować tradycyjny rosół z kaczki krok po kroku?

    Przepis na rosół z kaczki jest prosty, ale wymaga cierpliwości. Przygotowując rosół, warto wybrać świeżą porcję rosołową i ekologiczne warzywa. Wysoka jakość składników do rosołu ma bowiem wpływ na smak.

    Opłukaną porcję rosołową z kaczki (korpus, szyję, skrzydła) wkłada się do garnka z zimną wodą i gotuje powoli na minimalnej mocy palnika. Po zagotowaniu warto usunąć szumowiny, a następnie dodać włoszczyznę (pietruszkę, seler, marchew, por, opaloną nad ogniem cebulę) i przyprawy do rosołu. Wiele osób dodaje też do rosołu udka, żeby aromatyczny rosół z kaczki był jeszcze bardziej esencjonalny.

    Po dodaniu włoszczyzny rosół gotuje się na małym ogniu przez około 2-3 godziny. Taki czas gotowania wystarcza, aby mięso kaczki uwolniło aromat, a smak rosołu był wyrazisty. Przed podaniem posypujemy każdą porcję świeżą natkę pietruszki.

    Porcja rosołowa z kaczki BIO z Manufaktury Dobra wprost do Twojego domu

    Dostarczamy porcję rosołową z kaczki pastwiskowej pochodzącej z naszej ekologicznej certyfikowanej hodowli. Nasze kaczki BIO są karmione naturalnie, bez antybiotyków i zbędnych dodatków. Dzięki temu mięso kaczki pastwiskowej jest smaczniejsze i zdrowsze, a składniki odżywcze, zawarte w rosole, łatwiej przyswajalne.

    Smak rosołu – dlaczego warto wybrać EKO kaczkę pastwiskową z Manufaktury Dobra?

    Aromatyczny rosół z kaczki pastwiskowej ma naturalny o zarazem bardziej wyrazisty smak niż klasyczny rosół z kurczaka. Tłuszcz zawarty w mięsie kaczki nadaje mu aksamitną konsystencję, więc aromatyczny rosół przygotowany z porcji rosołowej kaczki pastwiskowej zachowuje lekkość i wspaniały smak. Taki tradycyjny rosół można wykorzystać, jako bazę do zup, sosów czy risotto.

    Aromatyczny rosół i kaczka pieczona – doskonały pomysł na rodzinny obiad

    Porcję rosołową z kaczki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów – po ugotowaniu rosołu mięso jest delikatne i nadaje się do wykorzystania np. w sałatkach czy farszach. Jednocześnie wielbiciele kaczki pieczonej również docenią, że rosół z kaczki może być jego idealnym, aromatycznym wstępem do głównego dania.

    Gdzie i w jakie dni dostarczacie tuszki i produkty?

    Obecnie jesteśmy w stanie dostarczyć nasze tuszki i wyroby pod każdy adres w Polsce. Wysyłki odbywają się co tydzień w pniedziałki, wtorki, środy. Odbiór osobisty na terenie gospodarstwa możliwy jest po wcześniejszym kontakcie telefonicznym i złożeniu zamówienia.

    Jak dużą zamrażarkę muszę mieć, żeby przechowywać 5,10, 20, 40 tuszek?

    Zrobiliśmy dla Was proste wyliczenie wielkości zamrażarek, jakich będziecie potrzebować do przechowywania naszych kurczaków. I tak, zakładając, że kurczaki przed zmrożeniem zostaną poporcjowane, to potrzebujemy

    • dla 5 tuszek – ok 30 litrów zamrażarki
    • dla 10 tuszek – ok 60 litrów zamrażarki
    • dla 20 tuszek – ok 120 litrów zamrażarki
    • dla 40 kurczaków – ok 240 litrów zamrażarki (jeżeli zamówicie kurczaki z dostawą na wrzesień z zamiarem zjedzenia jednego w tygodniu).

    Jeżeli będziecie chcieli mrozić w całości to będzie potrzebna większa zamrażarka. Oczywiście, podroby i łapki mrozimy osobno.

    Jak świeże są kurczaki i co dostanę kupując 1 tuszkę?

    Ekstremalnie świeże. W sobotę ptaki jeszcze chodzą po pastwisku a we wtorek są już dostarczone do Was. Podroby i łapki są sprzedawane razem z tuszkami. Wszystko pakujemy próżniowo.

    Czy tuszki zawieraja podroby?

    Tak.

Manufaktura Dobra
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.