W ekologicznym certyfikowanym gospodarstwie Manufaktura Dobra hodujemy kaczki w zgodzie z ich naturalnym rytmem życia. Nasze ptaki pasą się na ekologicznych łąkach i mają nieograniczony dostęp do stawu i świeżej trawy. Nie podajemy im hormonów wzrostu ani antybiotyków, dlatego smak rosołu z porcji rosołowej z kaczki pastwiskowej jest tak wyjątkowy.
Porcja rosołowa z kaczki pastwiskowej EKO – zamów, zanim zniknie
Z jednej pastwiskowej kaczki Pekin powstaje zaledwie kilka porcji wyjątkowo smacznego i bogatego w wartości odżywcze mięsa, ale tylko jedna porcja rosołowa. Dlatego sprzedawane w Manufakturze Dobra ekologiczne porcje rosołowe z kaczki pastwiskowej EKO są dostępne w limitowanych ilościach. Jeśli chcesz cieszyć się smakiem tradycyjnego rosołu jak u babci, zamów, zanim zniknie.
Dlaczego warto sięgnąć po porcję rosołową z kaczki pastwiskowej z Manufaktury Dobra?
Porcja rosołowa kaczki pastwiskowej EKO to świetny wybór dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo i bez chemii. Ekologiczne mięso kaczki pastwiskowej nadaje rosołowi smak, który trudno uzyskać z innego mięsa. Porcja rosołowa z kaczki zawiera też wiele cennych składników, które sprawiają, że wolno gotowany rosół domowy nabiera wspaniałego smaku, jest bardzo aromatyczny i sycący.
Skrzydła, szyja i świeży korpus z kaczki – baza aromatycznego rosołu z kaczki
W skład porcji rosołowej kaczki wchodzą skrzydła, szyja i korpus. Te części mięsa kaczki najlepiej nadają się do gotowania rosołu domowego, ponieważ mają odpowiednią ilość tkanki łącznej, która podczas długiego gotowania uwalnia mięsisty smak i naturalną galaretę. Przygotowując rosół z kaczki należy gotować go na małym ogniu, aby wydobyć maksimum aromatu. Powolne gotowanie pozwala jednocześnie zachować klarowność, charakterystyczną dla tradycyjnego polskiego rosołu.
Składniki do rosołu – jak ugotować rosół z kaczki
Podstawą dobrego domowego rosołu jest ekologiczna świeża porcja rosołowa bez konserwantów, pęczek włoszczyzny i przyprawy do rosołu. Najlepsze są ekologiczne warzywa: marchew, pietruszka, seler i por lub opalona nad ogniem cebula. Ekologiczne warzywa mają więcej aromatu i wzbogacą smak rosołu.
Najczęściej dodawane do rosołu przyprawy to ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach oraz do podania świeża natka pietruszki.
Przyda się też porcja cierpliwości, bo tradycyjny polski rosół należy gotować powoli i delikatnie, aby wydobyć z mięsa kaczki i włoszczyzny cały smak.
Przepis na rosół z kaczki – jak przygotować tradycyjny rosół z kaczki krok po kroku?
Przepis na rosół z kaczki jest prosty, ale wymaga cierpliwości. Przygotowując rosół, warto wybrać świeżą porcję rosołową i ekologiczne warzywa. Wysoka jakość składników do rosołu ma bowiem wpływ na smak.
Opłukaną porcję rosołową z kaczki (korpus, szyję, skrzydła) wkłada się do garnka z zimną wodą i gotuje powoli na minimalnej mocy palnika. Po zagotowaniu warto usunąć szumowiny, a następnie dodać włoszczyznę (pietruszkę, seler, marchew, por, opaloną nad ogniem cebulę) i przyprawy do rosołu. Wiele osób dodaje też do rosołu udka, żeby aromatyczny rosół z kaczki był jeszcze bardziej esencjonalny.
Po dodaniu włoszczyzny rosół gotuje się na małym ogniu przez około 2-3 godziny. Taki czas gotowania wystarcza, aby mięso kaczki uwolniło aromat, a smak rosołu był wyrazisty. Przed podaniem posypujemy każdą porcję świeżą natkę pietruszki.
Porcja rosołowa z kaczki BIO z Manufaktury Dobra wprost do Twojego domu
Dostarczamy porcję rosołową z kaczki pastwiskowej pochodzącej z naszej ekologicznej certyfikowanej hodowli. Nasze kaczki BIO są karmione naturalnie, bez antybiotyków i zbędnych dodatków. Dzięki temu mięso kaczki pastwiskowej jest smaczniejsze i zdrowsze, a składniki odżywcze, zawarte w rosole, łatwiej przyswajalne.
Smak rosołu – dlaczego warto wybrać EKO kaczkę pastwiskową z Manufaktury Dobra?
Aromatyczny rosół z kaczki pastwiskowej ma naturalny o zarazem bardziej wyrazisty smak niż klasyczny rosół z kurczaka. Tłuszcz zawarty w mięsie kaczki nadaje mu aksamitną konsystencję, więc aromatyczny rosół przygotowany z porcji rosołowej kaczki pastwiskowej zachowuje lekkość i wspaniały smak. Taki tradycyjny rosół można wykorzystać, jako bazę do zup, sosów czy risotto.
Aromatyczny rosół i kaczka pieczona – doskonały pomysł na rodzinny obiad
Porcję rosołową z kaczki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów – po ugotowaniu rosołu mięso jest delikatne i nadaje się do wykorzystania np. w sałatkach czy farszach. Jednocześnie wielbiciele kaczki pieczonej również docenią, że rosół z kaczki może być jego idealnym, aromatycznym wstępem do głównego dania.






