Upieczenie gęsi w kawałkach w piekarniku to idealny sposób na przygotowanie tego tradycyjnego dania. Dzięki marynacie i powolnemu pieczeniu każdy kawałek gęsi jest soczysty i pyszny. Nasz sprawdzony przepis na gęś w kawałkach pozwala lepiej kontrolować temperaturę i czas, dzięki temu uzyskasz soczyste mięso i bogaty smak gęsiny. Dziś zdradzimy Ci sekret idealnie upieczonej gęsi. Wystarczy kilka prostych trików, by przygotować pyszną pieczoną gęsinę, która zachwyci całą rodzinę. Dowiedz się, jak przyrządzić gęś w kawałkach w piekarniku, by wyszła perfekcyjnie!
Soczysta gęś pieczona – składniki do gęsi pieczonej w kawałkach
4 kwaskowe jabłka, podzielone na ćwiartki i oczyszczone z gniazd nasiennych,
2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
1 łyżeczka masła,
pół szklanki wody,
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina lub soku z pomarańczy (opcjonalnie) – by mięso gęsi było jeszcze bardziej soczyste.
Przyprawy do gęsi w kawałkach
Klasyczne przyprawy do pieczonej gęsiny to:
sól, mielony czarny pieprz i mielona papryka,
majeranek lub tymianek do smaku,
Marynowanie gęsi
Umyj i osusz gęś, podziel tuszkę na porcje. Natrzyj mięso gęsi masłem, przyprawami i czosnkiem. Doprawione kawałki gęsi ułóż w naczyniu skórką do góry i marynuj gęś przez całą noc w lodówce.
Jak upiec gęś w kawałkach w piekarniku?
Podsmaż mięso do lekkiego zrumienienia na suchej patelni. Przełóż całą zawartość patelni, wraz z wytopionym tłuszczem do brytfanny. Wlej wino lub sok pomarańczowy i wodę. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury na 180 stopni, grzałka góra-dół.
Przez pierwsze 40-50 minut piecz kawałki gęsi skórą do góry w naczyniu przykrytym pokrywą lub folią aluminiową. Dzięki temu mięso zachowa soczystość.
Po tym czasie zdejmij pokrywkę lub folię aluminiową i zwiększ temperaturę do 200 stopni, by skórka się zarumieniła. Co 15 minut polewaj kawałki gęsiny sosem, który zgromadzi się w naczyniu.
Na około 15 minut przed końcem pieczenia dodaj pokrojone jabłka. Gęś pieczona w brytfannie jest soczysta i pyszna.
Jak długo piec gęś? Czas pieczenia gęsi w piekarniku
Temperatura pieczenia gęsi może się nieco różnić w zależności od wielkości porcji. Pieczona powoli gęś na rodzinny obiad to tradycyjne polskie danie.
Piersi: 60-75 minut.
Udka i skrzydła: 90-110 minut.
Mięso powinno osiągnąć w środku temperaturę 75 stopni – możesz to sprawdzić za pomocą termometru kuchennego.
Jak podawać gęś pieczoną w kawałkach?
Pieczoną z jabłkami gęś w kawałkach podawaj z klasycznymi dodatkami, które podkreślą jej smak. Do tak przyrządzonej gęsi doskonale sprawdzą się kopytka, kluski śląskie, puree z dyni lub ziemniaków. Do pieczonej gęsiny świetnie pasuje duszona czerwona kapusta.