sklep@manufakturadobra.pl +48 666 030 030
Mikoszów 41, 57-100 Strzelin
Kontakt z nami
Address: Mikoszów 41, 57-100 Strzelin
Obserwuj nas

Darmowa wysyłka od 350 zł dla produktów kupionych w tym samym terminie wysyłki.

Przepis na gęś pieczoną w kawałkach

Przepis na gęś pieczoną w kawałkach

Upieczenie gęsi w kawałkach w piekarniku to idealny sposób na przygotowanie tego tradycyjnego dania. Dzięki marynacie i powolnemu pieczeniu każdy kawałek gęsi jest soczysty i pyszny. Nasz sprawdzony przepis na gęś w kawałkach pozwala lepiej kontrolować temperaturę i czas, dzięki temu uzyskasz soczyste mięso i bogaty smak gęsiny. Dziś zdradzimy Ci sekret idealnie upieczonej gęsi. Wystarczy kilka prostych trików, by przygotować pyszną pieczoną gęsinę, która zachwyci całą rodzinę. Dowiedz się, jak przyrządzić gęś w kawałkach w piekarniku, by wyszła perfekcyjnie!

Soczysta gęś pieczona – składniki do gęsi pieczonej w kawałkach

  • 1 tuszka gęsi pastwiskowej, podzielona na porcje,
  • 4 kwaskowe jabłka, podzielone na ćwiartki i oczyszczone z gniazd nasiennych,
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 1 łyżeczka masła,
  • pół szklanki wody,
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina lub soku z pomarańczy (opcjonalnie) – by mięso gęsi było jeszcze bardziej soczyste.

Przyprawy do gęsi w kawałkach

Klasyczne przyprawy do pieczonej gęsiny to:

  • sól, mielony czarny pieprz i mielona papryka,
  • majeranek lub tymianek do smaku,

Marynowanie gęsi

Umyj i osusz gęś, podziel tuszkę na porcje. Natrzyj mięso gęsi masłem, przyprawami i czosnkiem. Doprawione kawałki gęsi ułóż w naczyniu skórką do góry i marynuj gęś przez całą noc w lodówce.

Jak upiec gęś w kawałkach w piekarniku?

Podsmaż mięso do lekkiego zrumienienia na suchej patelni. Przełóż całą zawartość patelni, wraz z wytopionym tłuszczem do brytfanny. Wlej wino lub sok pomarańczowy i wodę. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury na 180 stopni, grzałka góra-dół.

Przez pierwsze 40-50 minut piecz kawałki gęsi skórą do góry w naczyniu przykrytym pokrywą lub folią aluminiową. Dzięki temu mięso zachowa soczystość.

Po tym czasie zdejmij pokrywkę lub folię aluminiową i zwiększ temperaturę do 200 stopni, by skórka się zarumieniła. Co 15 minut polewaj kawałki gęsiny sosem, który zgromadzi się w naczyniu.

Na około 15 minut przed końcem pieczenia dodaj pokrojone jabłka. Gęś pieczona w brytfannie jest soczysta i pyszna.

Jak długo piec gęś? Czas pieczenia gęsi w piekarniku

Temperatura pieczenia gęsi może się nieco różnić w zależności od wielkości porcji. Pieczona powoli gęś na rodzinny obiad to tradycyjne polskie danie.

  • Piersi: 60-75 minut.
  • Udka i skrzydła: 90-110 minut.

Mięso powinno osiągnąć w środku temperaturę 75 stopni – możesz to sprawdzić za pomocą termometru kuchennego.

Jak podawać gęś pieczoną w kawałkach?

Pieczoną z jabłkami gęś w kawałkach podawaj z klasycznymi dodatkami, które podkreślą jej smak. Do tak przyrządzonej gęsi doskonale sprawdzą się kopytka, kluski śląskie, puree z dyni lub ziemniaków. Do pieczonej gęsiny świetnie pasuje duszona czerwona kapusta.

Level :
Easy
Manufaktura Dobra
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.