sklep@manufakturadobra.pl +48 666 030 030
Mikoszów 41, 57-100 Strzelin
Kontakt z nami
Address: Mikoszów 41, 57-100 Strzelin
Obserwuj nas

Darmowa wysyłka od 350 zł dla produktów kupionych w tym samym terminie wysyłki.

Ozór wieprzowy EKO ok. 0,33 kg

Dostawa: od 22.98 zł
Rozliczenie: przedpłata
SKU: Ozór wieprzowy EKO ok. 0,33 kg
Etykieta:

19,80 

Najniższa cena brutto z 90 dni: 19,80 .

Cena za kilogram: 60 zł

Zapytaj o produkt

    Ekologiczny ozór wieprzowy – zamów, zanim zniknie

    Z jednej świni rasy puławskiej jesteśmy w stanie przygotować tylko kilka porcji m.in.: schabów, boczków czy karkówek – dlatego sprzedawane w Manufakturze Dobra mięso surowe jest dostępne w limitowanych ilościach.

    Tradycyjny smak polskiej kuchni – jak przygotować ozorki wieprzowe?

    Przygotowanie ozorków wymaga odrobinę cierpliwości, ale ich delikatne mięso i wspaniały smak wynagradzają poświęcony czas. Trzeba je dobrze oczyścić, a następnie ugotować ozorki wieprzowe, obrać z błony i dopiero wtedy kroić lub dusić w całości.

    Ugotowane ozorki wieprzowe są miękkie, soczyste i świetnie komponują się z wyrazistymi dodatkami, np. sosem chrzanowym. W kuchni polskiej popularne są też ozory w formie potrawki lub serwowane w formie cienkich plastrów – na ciepło lub na zimno, np. w galarecie.

    Ekologiczne ozory wieprzowe z Manufaktury Dobra – z pola do twojego domu

    W Manufakturze Dobra oferujemy polskie mięso ekologiczne, w tym ozory wieprzowe z własnej certyfikowanej, ekologicznej hodowli świń rasy puławskiej. W naszym gospodarstwie nie stosujemy antybiotyków, przyspieszaczy wzrostu ani konserwantów. To mięso surowe, bez fosforanów i wzmacniaczy smaku. Dzięki naturalnej hodowli i dostępowi do ekologicznych pastwisk nasze świnie dają mięso o doskonałym smaku i wyjątkowym aromacie.

    Rzemieślniczy rozbiór i doskonała jakość mięsa bez konserwantów

    Do porcjowania mięsa nie używamy maszyn – wszystko robimy ręcznie, tradycyjną rzemieślniczą metodą. Każda tusza przechodzi przez ręce doświadczonego rzeźnika, to gwarancja, że wszystkie porcje naszego ekologicznego mięsa wyglądają i smakują tak, jak powinny. Mięso trafia do Ciebie świeże, ekologiczne, zapakowane próżniowo i gotowe do przygotowania.

    Ekologiczne ozory wieprzowe to produkt tradycyjny, wysoko ceniony w polskiej kuchni. Wbrew obiegowym opiniom, żeby przygotować ozory wieprzowe, nie jest potrzebna specjalistyczna wiedza kulinarna.

    Certyfikowana, ekologiczna hodowla świń rasy puławskiej

    Dostępne w Manufakturze Dobra ozorki wieprzowe pochodzą ze zwierząt z naszego gospodarstwa. Świnie rasy puławskiej hodujemy w warunkach zgodnych z naturą – bez antybiotyków, bez przyspieszaczy wzrostu, z dostępem do sadu i pastwisk przez cały sezon.

    Postawiliśmy na tę rasę ze względu na doskonałe właściwości smakowe i jakość mięsa. Smak i aromat mięsa i podrobów z Manufaktury Dobra wynikają z warunków hodowli, a nie z dodatków czy polepszaczy.

    Dlaczego warto wybrać mięso bez konserwantów z Manufaktury Dobra?

    Naturalne metody chowu na świeżym powietrzu, troska o nasze zwierzęta i środowisko oraz wysoka jakość mięsa to wartości, których przestrzegamy w naszym gospodarstwie. Oferujemy wyłącznie polskie mięso wieprzowe, pochodzące z certyfikowanej hodowli, z rasy, która została stworzona po to, by smakować jak najlepiej. Nasze mięso wieprzowe nie jest produktem masowym, ale efektem ciężkiej rzemieślniczej pracy naszej rodziny.

    Polskie mięso wieprzowe najwyższej jakości

    Ozory wieprzowe EKO to świeże mięso, bez sztucznych dodatków, przygotowane z dbałością o dobrostan zwierząt i środowisko.

    Ekologiczne pastwiska – nasze świnie żyją na przestronnych pastwiskach i w sadzie, mają stały dostęp do naturalnego środowiska i wody z własnego ujęcia.

    Rasa puławska – to tradycyjna, polska rasa świń, ceniona za smak i jakość mięsa.

    Wysoka jakość mięsa – ozór wieprzowy z Manufaktury Dobra to wyjątkowo delikatne mięsa o niepowtarzalnym smaku i aromacie.

    Przepisy kulinarne

    Duszony ozór w sosie chrzanowym

    Składniki:

    • 330 g ozora wieprzowego
    • 1 cebula (pokrojona w pióra)
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 liście laurowe
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 2 łyżki chrzanu
    • 1 szklanka bulionu
    • 1/2 szklanki śmietany 18%

    Przygotowanie:

    Gotowanie – Ozór umyć i oczyścić, następnie gotować w wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim i solą przez 2 godziny.

    Smażenie – Po ugotowaniu obrać skórę i pokroić w plastry. Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek, dodać pokrojony ozór.

    Duszenie – Zalać bulionem, dodać chrzan i dusić przez 20 minut.

    Doprawianie – Wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku.

    Pieczony ozór z warzywami

    Składniki:

    • 330 g ozora wieprzowego
    • 2 marchewki (pokrojone w plastry)
    • 1 pietruszka (pokrojona w plastry)
    • 1 cebula (pokrojona w ćwiartki)
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 1/2 szklanki białego wina

    Przygotowanie:

    Gotowanie – Ozór umyć i gotować przez 1,5 godziny w wodzie z solą.

    Przygotowanie ozoru i warzyw – Po ugotowaniu obrać skórę i pokroić na kawałki. Warzywa wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i majerankiem.

    Wino – W naczyniu żaroodpornym ułożyć ozór i warzywa, zalać winem.

    Pieczenie – Piec w 180°C przez 40 minut.

    Warunki przechowywania

    ParametrWartość
    Przechowywanie0-4 st. C
    Termin przydatności5 dni od daty wysyłki
    PakowaniePakowane próżniowo, VAC

    Gdzie i w jakie dni dostarczacie tuszki i produkty?

    Obecnie jesteśmy w stanie dostarczyć nasze tuszki i wyroby pod każdy adres w Polsce. Wysyłki odbywają się co tydzień w pniedziałki, wtorki, środy. Odbiór osobisty na terenie gospodarstwa możliwy jest po wcześniejszym kontakcie telefonicznym i złożeniu zamówienia.

    Jak dużą zamrażarkę muszę mieć, żeby przechowywać 5,10, 20, 40 tuszek?

    Zrobiliśmy dla Was proste wyliczenie wielkości zamrażarek, jakich będziecie potrzebować do przechowywania naszych kurczaków. I tak, zakładając, że kurczaki przed zmrożeniem zostaną poporcjowane, to potrzebujemy

    • dla 5 tuszek – ok 30 litrów zamrażarki
    • dla 10 tuszek – ok 60 litrów zamrażarki
    • dla 20 tuszek – ok 120 litrów zamrażarki
    • dla 40 kurczaków – ok 240 litrów zamrażarki (jeżeli zamówicie kurczaki z dostawą na wrzesień z zamiarem zjedzenia jednego w tygodniu).

    Jeżeli będziecie chcieli mrozić w całości to będzie potrzebna większa zamrażarka. Oczywiście, podroby i łapki mrozimy osobno.

    Jak świeże są kurczaki i co dostanę kupując 1 tuszkę?

    Ekstremalnie świeże. W sobotę ptaki jeszcze chodzą po pastwisku a we wtorek są już dostarczone do Was. Podroby i łapki są sprzedawane razem z tuszkami. Wszystko pakujemy próżniowo.

    Czy tuszki zawieraja podroby?

    Tak.

Manufaktura Dobra
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.