Ekologiczny ozór wieprzowy – zamów, zanim zniknie
Z jednej świni rasy puławskiej jesteśmy w stanie przygotować tylko kilka porcji m.in.: schabów, boczków czy karkówek – dlatego sprzedawane w Manufakturze Dobra mięso surowe jest dostępne w limitowanych ilościach.
Tradycyjny smak polskiej kuchni – jak przygotować ozorki wieprzowe?
Przygotowanie ozorków wymaga odrobinę cierpliwości, ale ich delikatne mięso i wspaniały smak wynagradzają poświęcony czas. Trzeba je dobrze oczyścić, a następnie ugotować ozorki wieprzowe, obrać z błony i dopiero wtedy kroić lub dusić w całości.
Ugotowane ozorki wieprzowe są miękkie, soczyste i świetnie komponują się z wyrazistymi dodatkami, np. sosem chrzanowym. W kuchni polskiej popularne są też ozory w formie potrawki lub serwowane w formie cienkich plastrów – na ciepło lub na zimno, np. w galarecie.
Ekologiczne ozory wieprzowe z Manufaktury Dobra – z pola do twojego domu
W Manufakturze Dobra oferujemy polskie mięso ekologiczne, w tym ozory wieprzowe z własnej certyfikowanej, ekologicznej hodowli świń rasy puławskiej. W naszym gospodarstwie nie stosujemy antybiotyków, przyspieszaczy wzrostu ani konserwantów. To mięso surowe, bez fosforanów i wzmacniaczy smaku. Dzięki naturalnej hodowli i dostępowi do ekologicznych pastwisk nasze świnie dają mięso o doskonałym smaku i wyjątkowym aromacie.
Rzemieślniczy rozbiór i doskonała jakość mięsa bez konserwantów
Do porcjowania mięsa nie używamy maszyn – wszystko robimy ręcznie, tradycyjną rzemieślniczą metodą. Każda tusza przechodzi przez ręce doświadczonego rzeźnika, to gwarancja, że wszystkie porcje naszego ekologicznego mięsa wyglądają i smakują tak, jak powinny. Mięso trafia do Ciebie świeże, ekologiczne, zapakowane próżniowo i gotowe do przygotowania.
Ekologiczne ozory wieprzowe to produkt tradycyjny, wysoko ceniony w polskiej kuchni. Wbrew obiegowym opiniom, żeby przygotować ozory wieprzowe, nie jest potrzebna specjalistyczna wiedza kulinarna.
Certyfikowana, ekologiczna hodowla świń rasy puławskiej
Dostępne w Manufakturze Dobra ozorki wieprzowe pochodzą ze zwierząt z naszego gospodarstwa. Świnie rasy puławskiej hodujemy w warunkach zgodnych z naturą – bez antybiotyków, bez przyspieszaczy wzrostu, z dostępem do sadu i pastwisk przez cały sezon.
Postawiliśmy na tę rasę ze względu na doskonałe właściwości smakowe i jakość mięsa. Smak i aromat mięsa i podrobów z Manufaktury Dobra wynikają z warunków hodowli, a nie z dodatków czy polepszaczy.
Dlaczego warto wybrać mięso bez konserwantów z Manufaktury Dobra?
Naturalne metody chowu na świeżym powietrzu, troska o nasze zwierzęta i środowisko oraz wysoka jakość mięsa to wartości, których przestrzegamy w naszym gospodarstwie. Oferujemy wyłącznie polskie mięso wieprzowe, pochodzące z certyfikowanej hodowli, z rasy, która została stworzona po to, by smakować jak najlepiej. Nasze mięso wieprzowe nie jest produktem masowym, ale efektem ciężkiej rzemieślniczej pracy naszej rodziny.
Polskie mięso wieprzowe najwyższej jakości
Ozory wieprzowe EKO to świeże mięso, bez sztucznych dodatków, przygotowane z dbałością o dobrostan zwierząt i środowisko.
Ekologiczne pastwiska – nasze świnie żyją na przestronnych pastwiskach i w sadzie, mają stały dostęp do naturalnego środowiska i wody z własnego ujęcia.
Rasa puławska – to tradycyjna, polska rasa świń, ceniona za smak i jakość mięsa.
Wysoka jakość mięsa – ozór wieprzowy z Manufaktury Dobra to wyjątkowo delikatne mięsa o niepowtarzalnym smaku i aromacie.
Przepisy kulinarne
Duszony ozór w sosie chrzanowymSkładniki:
Przygotowanie: Gotowanie – Ozór umyć i oczyścić, następnie gotować w wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim i solą przez 2 godziny. Smażenie – Po ugotowaniu obrać skórę i pokroić w plastry. Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek, dodać pokrojony ozór. Duszenie – Zalać bulionem, dodać chrzan i dusić przez 20 minut. Doprawianie – Wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku. | Pieczony ozór z warzywamiSkładniki:
Przygotowanie: Gotowanie – Ozór umyć i gotować przez 1,5 godziny w wodzie z solą. Przygotowanie ozoru i warzyw – Po ugotowaniu obrać skórę i pokroić na kawałki. Warzywa wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i majerankiem. Wino – W naczyniu żaroodpornym ułożyć ozór i warzywa, zalać winem. Pieczenie – Piec w 180°C przez 40 minut. |
Warunki przechowywania
| Parametr | Wartość |
|---|---|
| Przechowywanie | 0-4 st. C |
| Termin przydatności | 5 dni od daty wysyłki |
| Pakowanie | Pakowane próżniowo, VAC |






