Kontakt z nami
Address: Mikoszów 41, 57-100 Strzelin
Obserwuj nas
0

Brak produktów w koszyku

Żeberka wieprzowe EKO ok. 0,45 kg

Żeberka wieprzowe EKO ok. 0,45 kg

Żeberka wieprzowe EKO to najwyższej jakości mięso wieprzowe BIO świń rasy puławskiej, pochodzące ze środkowej części półtuszy – między łopatką a boczkiem. To właśnie tam znajduje się najlepsze, soczyste mięso wieprzowe, które idealnie nadają się do pieczenia, grillowania czy duszenia. W Manufakturze Dobra mięso wieprzowe BIO powstaje zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju oraz ściśle przestrzeganymi przez nas zasadami ochrony środowiska. Dzięki temu nasze ekologiczne żeberka wieprzowe mają prawdziwy, naturalny smak – bez sztucznych dodatków i polepszaczy.

 

Cena dotyczy jednej porcji produktu. Ponieważ w Manufakturze Dobra mięso porcjujemy ręcznie, a każda porcja jest ważona dopiero przy pakowaniu zamówienia, waga może się nieznacznie różnić – dopuszczamy odchylenie do 20%.
Dokładna waga porcji oraz jej ostateczna cena będą widoczne na rachunku lub fakturze, a podsumowanie płatności wyślemy na Twój e-mail.

 

Wypasane, dopieszczone, przepyszne. Weź, zanim zniknie.

 

26,76 

Najniższa cena brutto z 90 dni: 26,76 .

Cena za kilogram: 59.5 zł

Z jednej świni rasy puławskiej jesteśmy w stanie przygotować tylko kilka porcji m.in.: żeberek, boczków czy karkówek – dlatego sprzedawane w Manufakturze Dobra mięso surowe jest dostępne w limitowanych ilościach.

Dlaczego warto wybrać nasze żeberka wieprzowe EKO?

Ekologiczne żeberka wieprzowe BIO wyróżniają się naturalnym smakiem, soczystością i najwyższą jakością mięsa. Hodując nasze w zwierzęta w ekologicznym gospodarstwie, na wolnym wybiegu, zgodnie z zasadami ochrony środowiska, otrzymujemy mięso wieprzowe BIO bez sztucznych dodatków – pełne aromatu i wartości odżywczych. Dostępne w Manufakturze Dobra żeberka wieprzowe ekologiczne są idealne do każdej marynaty do żeberek, pieczenia, grillowania czy duszenia.

Rasa puławska – tradycja w najlepszym wydaniu

Manufaktura Dobra to certyfikowane ekologiczne gospodarstwo, w którym zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju hodujemy świnie rasy puławskiej. Rasa puławska to stara, lokalna odmiana świń, która wyróżnia się doskonałą jakością mięsa. W 2009 roku wpisana została na polską listę produktów tradycyjnych pod nazwą „świnia rasy puławskiej”.

Dzięki swobodnemu dostępowi do pastwisk i sadu (wolny wybieg) oraz karmieniu naszych zwierząt wyłącznie naturalną paszą, bez sztucznych dodatków, nasze żeberka wieprzowe BIO mają niepowtarzalny smak, aromat i strukturę.

Rzemieślniczy rozbiór mięsa wieprzowego

Mięso porcjujemy ręcznie. Każda tusza jest rozbierana na miejscu, w małej skali. Nie korzystamy z linii automatycznych. Dlatego dostępne w naszym sklepie produkty ekologiczne, w tym żeberka wieprzowe EKO mają zróżnicowaną wagę. Jest to zupełnie naturalne w przypadku ręcznego porcjowania surowego mięsa wieprzowego. Informacja o cenie końcowej pojawia się dopiero po zważeniu konkretnej sztuki. To rozwiązanie pozwala nam zachować rzetelność i uczciwość wobec klienta.

Bez wzmacniaczy smaku, bez sztucznych dodatków i konserwantów

Pasza, którą odżywiamy nasz świnie, zawiera wyłącznie naturalne substancje. Tradycyjna receptura oznacza również, że nie dodajemy do mięsa wzmacniaczy smaku, fosforanów, sztucznych barwników i konserwantów. Pochodzące z Manufaktury Dobra mięso wieprzowe BIO trafia do klienta jako mięso surowe, chłodzone, zapakowane próżniowo – gotowe do przygotowania np. według zamieszczonego poniżej przepisu na pieczone żeberka wieprzowe. Tylko w takiej formie polskie mięso wieprzowe BIO zachowuje wszystkie właściwości i naturalny smak.

Jak podchodzimy do produkcji?

W Manufakturze Dobra żeberka wieprzowe EKO nie są towarem magazynowym – to zawsze ekologiczne i świeże ekologiczne produkty, które wysyłamy natychmiast po poporcjowaniu. Dzięki niedużej skali hodowli i rozbioru mięsa mamy pełną kontrolę nad każdym etapem. Pracujemy powoli, ale dokładnie i to widać – zarówno w najwyższej jakości mięsa, jak i jego właściwościach.

Dlaczego warto wybrać żeberka wieprzowe EKO i mięso wieprzowe BIO z Manufaktury Dobra?

Dokładnie wiemy, skąd pochodzi każda sztuka mięsa. Oferujemy świeże mięso świń (rasa puławska)wyłącznie z naszego własnego, certyfikowanego ekologicznego gospodarstwa, w którym stosujemy wyłącznie naturalne substancje, nie podajemy naszym zwierzętom przyspieszaczy wzrostu, ani żadnych chemicznych dodatków. Każda porcja żeberek jest porcjowana ręcznie, bez udziału maszyn, co pozwala zachować naturalną strukturę i smak.

Polska wieprzowina najwyższej jakości

Ekologiczne żeberka wieprzowe można przygotować na wiele sposobów. To pyszne, świeże mięso, bez sztucznych dodatków, przygotowane z dbałością i troską o dobrostan zwierząt oraz zgodnie z zasadami ochrony środowiska naturalnego.

Ekologiczne pastwiska – nasze świnie żyją na przestronnych pastwiskach i w sadzie, mają stały dostęp do naturalnego środowiska i wody z własnego ujęcia.

Rasa puławska – to tradycyjna, polska rasa świń, ceniona za smak i najwyższą jakość mięsa.

Wysoka jakość – każdy porcja żeberek z Manufaktury Dobra to produkt ekologiczny o niepowtarzalnym smaku i aromacie.

Przepisy kulinarne

Żeberka w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 450 g żeberek wieprzowych
  •  1 łyżka oleju
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie, do zrównoważenia kwasowości pomidorów)
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Przygotowanie żeberek – Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Natrzyj żeberka solą, pieprzem oraz papryką wędzoną i odstaw na chwilę.

Smażenie żeberek – Rozgrzej olej w dużym garnku lub głębokiej patelni. Podsmaż żeberka na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż będą ładnie przyrumienione ze wszystkich stron. Wyjmij żeberka z patelni i odstaw na bok.

Przygotowanie sosu –  Na tej samej patelni, na której smażyły się żeberka, podsmaż cebulę przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę, aż zacznie pachnieć. Wlej puszkę krojonych pomidorów oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Dodaj bulion, oregano, tymianek, sól i pieprz. Dopraw do smaku.  Jeśli sos jest zbyt kwaskowaty, dodaj łyżkę cukru, aby zrównoważyć smak.

Duszenie żeberek w sosie – Włóż żeberka z powrotem do garnka z sosem. Przykryj garnek pokrywką i dusz na małym ogniu przez około 1,5–2 godziny, aż mięso stanie się miękkie i łatwo odchodzi od kości. Co jakiś czas mieszaj i jeśli potrzeba, podlej odrobiną bulionu lub wody.

Pieczone żeberka wieprzowe

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano lub tymianku
  • 100 ml wody lub bulionu

Przygotowanie:

Przygotowanie marynaty – W misce wymieszaj olej, miód, musztardę, sos sojowy, przeciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy.

Marynowanie mięsa – Żeberka pokrój na porcje. Natrzyj mięso marynatą, przykryj i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).

Pieczenie – Piekarnik rozgrzej do 180°C (góra-dół). Żeberka ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią. Wlej na dno naczynia wodę lub bulion (zapobiegnie wysychaniu mięsa). Piecz przez 90 minut.

Dopieczenie na chrupiąco  – Po 90 minutach piecz jeszcze 20–30 minut w 200°C, aż mięso się przyrumieni. Możesz co jakiś czas smarować je powstałym sosem, aby były bardziej soczyste.

Warunki przechowywania

ParametrWartość
Przechowywanie0-4 st. C
Termin przydatności6 dni od daty wysyłki
PakowaniePakowane próżniowo, VAC
Udostępnij
Waga0,45 kg
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.