Z jednej świni rasy puławskiej jesteśmy w stanie przygotować tylko kilka porcji m.in.: żeberek, boczków czy karkówek – dlatego sprzedawane w Manufakturze Dobra mięso surowe jest dostępne w limitowanych ilościach.
Dlaczego warto wybrać nasze żeberka wieprzowe EKO?
Ekologiczne żeberka wieprzowe BIO wyróżniają się naturalnym smakiem, soczystością i najwyższą jakością mięsa. Hodując nasze w zwierzęta w ekologicznym gospodarstwie, na wolnym wybiegu, zgodnie z zasadami ochrony środowiska, otrzymujemy mięso wieprzowe BIO bez sztucznych dodatków – pełne aromatu i wartości odżywczych. Dostępne w Manufakturze Dobra żeberka wieprzowe ekologiczne są idealne do każdej marynaty do żeberek, pieczenia, grillowania czy duszenia.
Rasa puławska – tradycja w najlepszym wydaniu
Manufaktura Dobra to certyfikowane ekologiczne gospodarstwo, w którym zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju hodujemy świnie rasy puławskiej. Rasa puławska to stara, lokalna odmiana świń, która wyróżnia się doskonałą jakością mięsa. W 2009 roku wpisana została na polską listę produktów tradycyjnych pod nazwą „świnia rasy puławskiej”.
Dzięki swobodnemu dostępowi do pastwisk i sadu (wolny wybieg) oraz karmieniu naszych zwierząt wyłącznie naturalną paszą, bez sztucznych dodatków, nasze żeberka wieprzowe BIO mają niepowtarzalny smak, aromat i strukturę.
Rzemieślniczy rozbiór mięsa wieprzowego
Mięso porcjujemy ręcznie. Każda tusza jest rozbierana na miejscu, w małej skali. Nie korzystamy z linii automatycznych. Dlatego dostępne w naszym sklepie produkty ekologiczne, w tym żeberka wieprzowe EKO mają zróżnicowaną wagę. Jest to zupełnie naturalne w przypadku ręcznego porcjowania surowego mięsa wieprzowego. Informacja o cenie końcowej pojawia się dopiero po zważeniu konkretnej sztuki. To rozwiązanie pozwala nam zachować rzetelność i uczciwość wobec klienta.
Bez wzmacniaczy smaku, bez sztucznych dodatków i konserwantów
Pasza, którą odżywiamy nasz świnie, zawiera wyłącznie naturalne substancje. Tradycyjna receptura oznacza również, że nie dodajemy do mięsa wzmacniaczy smaku, fosforanów, sztucznych barwników i konserwantów. Pochodzące z Manufaktury Dobra mięso wieprzowe BIO trafia do klienta jako mięso surowe, chłodzone, zapakowane próżniowo – gotowe do przygotowania np. według zamieszczonego poniżej przepisu na pieczone żeberka wieprzowe. Tylko w takiej formie polskie mięso wieprzowe BIO zachowuje wszystkie właściwości i naturalny smak.
Jak podchodzimy do produkcji?
W Manufakturze Dobra żeberka wieprzowe EKO nie są towarem magazynowym – to zawsze ekologiczne i świeże ekologiczne produkty, które wysyłamy natychmiast po poporcjowaniu. Dzięki niedużej skali hodowli i rozbioru mięsa mamy pełną kontrolę nad każdym etapem. Pracujemy powoli, ale dokładnie i to widać – zarówno w najwyższej jakości mięsa, jak i jego właściwościach.
Dlaczego warto wybrać żeberka wieprzowe EKO i mięso wieprzowe BIO z Manufaktury Dobra?
Dokładnie wiemy, skąd pochodzi każda sztuka mięsa. Oferujemy świeże mięso świń (rasa puławska)wyłącznie z naszego własnego, certyfikowanego ekologicznego gospodarstwa, w którym stosujemy wyłącznie naturalne substancje, nie podajemy naszym zwierzętom przyspieszaczy wzrostu, ani żadnych chemicznych dodatków. Każda porcja żeberek jest porcjowana ręcznie, bez udziału maszyn, co pozwala zachować naturalną strukturę i smak.
Polska wieprzowina najwyższej jakości
Ekologiczne żeberka wieprzowe można przygotować na wiele sposobów. To pyszne, świeże mięso, bez sztucznych dodatków, przygotowane z dbałością i troską o dobrostan zwierząt oraz zgodnie z zasadami ochrony środowiska naturalnego.
Ekologiczne pastwiska – nasze świnie żyją na przestronnych pastwiskach i w sadzie, mają stały dostęp do naturalnego środowiska i wody z własnego ujęcia.
Rasa puławska – to tradycyjna, polska rasa świń, ceniona za smak i najwyższą jakość mięsa.
Wysoka jakość – każdy porcja żeberek z Manufaktury Dobra to produkt ekologiczny o niepowtarzalnym smaku i aromacie.
Przepisy kulinarne
Żeberka w sosie pomidorowymSkładniki:
Przygotowanie: Przygotowanie żeberek – Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Natrzyj żeberka solą, pieprzem oraz papryką wędzoną i odstaw na chwilę. Smażenie żeberek – Rozgrzej olej w dużym garnku lub głębokiej patelni. Podsmaż żeberka na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż będą ładnie przyrumienione ze wszystkich stron. Wyjmij żeberka z patelni i odstaw na bok. Przygotowanie sosu – Na tej samej patelni, na której smażyły się żeberka, podsmaż cebulę przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę, aż zacznie pachnieć. Wlej puszkę krojonych pomidorów oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Dodaj bulion, oregano, tymianek, sól i pieprz. Dopraw do smaku. Jeśli sos jest zbyt kwaskowaty, dodaj łyżkę cukru, aby zrównoważyć smak. Duszenie żeberek w sosie – Włóż żeberka z powrotem do garnka z sosem. Przykryj garnek pokrywką i dusz na małym ogniu przez około 1,5–2 godziny, aż mięso stanie się miękkie i łatwo odchodzi od kości. Co jakiś czas mieszaj i jeśli potrzeba, podlej odrobiną bulionu lub wody. | Pieczone żeberka wieprzoweSkładniki:
Przygotowanie: Przygotowanie marynaty – W misce wymieszaj olej, miód, musztardę, sos sojowy, przeciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy. Marynowanie mięsa – Żeberka pokrój na porcje. Natrzyj mięso marynatą, przykryj i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Pieczenie – Piekarnik rozgrzej do 180°C (góra-dół). Żeberka ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią. Wlej na dno naczynia wodę lub bulion (zapobiegnie wysychaniu mięsa). Piecz przez 90 minut. Dopieczenie na chrupiąco – Po 90 minutach piecz jeszcze 20–30 minut w 200°C, aż mięso się przyrumieni. Możesz co jakiś czas smarować je powstałym sosem, aby były bardziej soczyste. |
Warunki przechowywania
Parametr | Wartość |
---|---|
Przechowywanie | 0-4 st. C |
Termin przydatności | 6 dni od daty wysyłki |
Pakowanie | Pakowane próżniowo, VAC |
Waga | 0,45 kg |
---|