Z czym podawać stek
Aromatyczny stek wołowy to jedno z bardziej lubianych dań, a odpowiednio dobrane dodatki mogą nadać mu wykwintny charakter i dodatkowo podkreślić smak steka. Łącząc wszystko razem — wysokiej jakości mięso, sposób przygotowania i stopień wysmażenia steka oraz sałatki i sosy — można stworzyć wyjątkowe danie, które będzie prawdziwą ozdobą stołu.
Tajniki przygotowania steka idealnego – jakie mięso na steki wybrać?
Przygotowanie idealnego steka zaczyna się od wyboru mięsa. Bez względu na to, czy zamierzamy przygotować soczysty stek medium rare, czy dobrze wysmażony well done, smak zależy właśnie od dobrej jakości mięsa. Żeby cieszyć się pysznymi stekami, mięso powinno charakteryzować się naturalną marmurkowatością i pochodzić z bydła ras mięsnych, takich, jak hodowane w naszym gospodarstwie krowy Highland Cattke. Tłuszcz śródmięśniowy tzw. marmurek nadaje stekom smak i wpływa na ich soczystość.
Różne rodzaje steków wymagają różnego czasu smażenia. Polędwica wołowa i świeca wołowa z naszych żyjących na pastwiskach krów są delikatne i soczyste, dlatego najlepiej sprawdza się w wersji steków średnio wysmażonych. Z kolei antrykot czy rostbef potrzebują nieco dłuższego czasu smażenia, by uzyskać idealny smak. Przygotowując steka, warto pamięta, że temperatura i czas smażenia również mają ogromny wpływ na smak steków.
Nasza rada: Podczas smażenia mięso należy obrócić tylko raz. Po zdjęciu steka z patelni lub grilla warto odczekać kilka minut. W tym czasie soki rozprowadzą się równomiernie w mięsie, a to pozwoli uzyskać idealny stek.
Jak przyprawić steka i nadać mu wyjątkowy smak?
Marynowanie i przyprawianie decyduje o tym, jak bardzo aromatyczny stek przygotujemy. Przyprawy nie powinny jednak tłumić naturalnego smaku dobrej jakości mięsa. W większości przypadków wystarczą sól, świeżo mielony pieprz i odrobina oleju. Przed smażeniem należy doprawić mięso lub natrzeć stek marynatą, która nadaje stekom smak i aromat.
Prosta marynata z oliwy, rozmarynu i czosnku pasuje do niemal każdego rodzaju mięsa. Można też użyć gotowych marynat, które stanowią świetne dopełnienie smaku steka. Warto pamiętać o tym, aby natrzeć stek marynatą minimum godzinę przed smażeniem.
Dobrym rozwiązaniem są także dodatki ziołowe, dzięki tymiankowi czy rozmarynowi aromatyczny stek zachowuje naturalny smak dobrej jakości mięsa, a dodatki ziołowe jedynie podkreślają jego walory, zamiast przytłaczać smak steka.
Smażenie steków wołowych – na czym i jak usmażyć stek?
Większość miłośników wołowiny preferuje klasyczne steki średnio wysmażone. Mięso pozostaje wówczas miękkie i soczyste. Żeby uzyskać idealny stek średnio wysmażony, należy smażyć go przez 2–3 minuty z każdej strony, w zależności od grubości. Warto pamiętać, że przed rozpoczęciem smażenia steków wołowych, mięso powinno mieć temperaturę pokojową.
Do smażenia mięsa wołowego najlepiej sprawdzają się patelnie grillowe lub żeliwne, które można nagrzewać do wysokich temperatur. W trakcie smażenia steków wołowych nie powinno się wbijać w mięso widelca, a odwracać je na drugą stronę używając szczypiec. Zapobiega to wyciekaniu soków na zewnątrz.
Stopnie wysmażenia steków
Wybór stopnia wysmażenia steka decyduje o jego smaku. Aby uzyskać idealny stek, należy smażyć go na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub żeliwnej i dać mu czas na odpoczynek po zdjęciu z patelni.
- Blue (mocno krwisty) – mięso jest niemal surowe w środku, a na zewnątrz lekko zrumienione.
- Rare (krwisty) – zrumieniony z zewnątrz, wewnątrz pozostaje czerwony i bardzo soczysty.
- Medium rare (średnio krwisty) – lekko różowy w środku, uznawany za najbardziej zrównoważony stopień wysmażenia steków.
- Medium (średnio wysmażony) – delikatnie różowy, miękki i pełen smaku, najczęściej wybierany przy klasycznych stekach wołowych.
- Medium well (dobrze wysmażony) – tylko lekko różowy w środku.
- Well done (mocno wysmażony) – całkowicie upieczony w środku.
Najlepsze dodatki do steka – masło ziołowe, warzywa, frytki i puree
Dodatki są tak samo ważne, jak samo przygotowanie idealnego steka. Najczęściej serwowanym dodatkiem są frytki i zielona sałatka, ale równie dobrze sprawdzą się grillowane warzywa, szparagi oraz ziemniaki puree lub pieczone, które świetnie komponują się z mięsem wołowym i mogą podkreślić smak steka.
Masło ziołowe to również doskonały dodatek do wołowiny, który nadaje stekom smak i aromat ziół. Można też podkreślić smak steka sosem chimichurri, idealnym do klasycznych steków wołowych. Ta argentyńska mieszanka ziół, czosnku i octu nadaje stekom smak i nutę świeżości.
Klasyczne sosy do steka – z czym podać steka, żeby podkreślić jego smak?
Sosy są nieodzownymi dodatkami, które nadają stekom smak i wyrazistość, jednak odpowiedź na pytanie, z czym podać steka, nie jest wbrew pozorom łatwa. W wielu restauracjach popularnym dodatkiem do steków są sosy serowe, zwłaszcza sos gorgonzola z zielonym pieprzem. Sos z czosnkiem jest częstym dopełnieniem smaku steków klasycznych, zwłaszcza z antrykotu lub rostbefu, natomiast sos z ziołami świetnie podkreśla delikatność świecy i polędwicy wołowej. Przygotowując aromatyczne sosy z przyprawami, warto pamiętać, żeby zachować umiar. Sos powinien podkreślić smak steka wołowego, ale nie może zdominować całego dania.
Sos śliwkowy i inne sosy na bazie owoców
Coraz popularniejszym dodatkiem podkreślającym smak klasycznych steków wołowych są sosy na bazie owoców. Sos śliwkowy i sos z truskawek stanowią idealne dopełnienie smaku steka wołowego. Równie dobrze sprawdzi się sos porzeczkowy, który świetnie komponuje się z mięsem wołowym.
Sosy azjatyckie
Azjatyckie sosy do wołowiny wyróżniają się intensywnym smakiem umami i aromatem przypraw. Do klasycznych steków wołowych szczególnie dobrze pasują:
- sos sojowy z imbirem i czosnkiem – pasuje do niemal każdego rodzaju steków klasycznych,
- sos teriyaki – delikatnie słodki i gęsty, świetny do średnio wysmażonych steków,
- sos sezamowy z chili – idealny do aromatycznych steków z polędwicy wołowej, antrykotu i rostbefu,
- sos hoisin – słodko-korzenny, dobrze komponuje się z grillowanymi warzywami i klasycznym stekiem wołowym.
Sałatki do steków
Do steka doskonale pasują różnorodne warzywa, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Skropiona delikatnym winegretem zielona sałata, to doskonały dodatek, który podkreśli smak steka. Aromatyczne steki wyśmienicie smakują także z prostą sałatką, w skład której wchodzi miks sałat i drobno starty parmezan lub wyrazisty ser z niebieską pleśnią.
-
Kości szpikowe wołowe – cięte ok.0,5 kg
13,00 złNajniższa cena brutto z 90 dni: 13,00 zł.
Niedostępne
-
Karkówka wołowa bez kości ok.0,8 kg
56,00 złNajniższa cena brutto z 90 dni: 56,00 zł.
Niedostępne
-
Niedostępne
Jak podawać steki, by zachować równowagę na talerzu?
Niezależnie od stopnia wysmażenia steka, najlepiej podawać stek wołowy zaraz po krótkim odpoczynku mięsa, Dzięki temu aromatyczne steki zachowają soczystość, ale pozostaną gorące. Przed podaniem warto pokroić mięso w poprzek włókien.
Na talerzu obok klasycznego steka wołowego powinny się znaleźć także dodatki: pieczone ziemniaki, frytki, grillowane warzywa, lekka sałatka oraz ulubiony sos z ziołami lub sos z przyprawami.
Choć zabrzmi to banalnie, żeby wygodnie pokroić i zjeść stek niezbędny jest widelec i bardzo ostry nóż do krojenia mięsa. Ostry nóż pozwala pokroić stek bez utraty soków.
Najczęstsze błędy przy przygotowaniu steków
Najczęściej popełnianymi błędami podczas przygotowania steków jest zbyt niska temperatura, źle dobrany czas smażenia oraz zbyt intensywne marynaty. Warto pamiętać także o tym, aby nie nakłuwać mięsa wołowego podczas smażenia, ponieważ nakłuwanie powoduje utratę soków i zmniejsza soczystość naszych idealnych steków.
Fakty i mity o tym, jak i z czym podawać steki?
Wokół steków wołowych narosło wiele mitów, które nie zawsze mają potwierdzenie w rzeczywistości. Poznaj kilka najczęstszych faktów i mitów dotyczących sposobu przygotowania steków i ich serwowania:
Fakt 1. Odpoczynek mięsa po smażeniu jest konieczny.
To prawda. Pozwala to sokom równomiernie rozprowadzić się wewnątrz, dzięki czemu mięso jest bardziej soczyste.
Fakt 2. Przygotowanie idealnego steka wymaga wysokiej temperatury.
Fakt. Smażenie na silnie rozgrzanej patelni grillowej pozwala uzyskać idealny stek z charakterystycznym wzorem i rumianą skórką, która nadaje stekom smak.
Mit 1. Stek trzeba często obracać podczas smażenia.
Fałsz. Mięso należy obrócić tylko raz, aby zachować soczystość.
Mit 2. Duża ilość przypraw poprawia smak.
To nieprawda, zbyt intensywne marynaty lub za mocne przyprawienie steka mogą tłumić naturalny smak dobrej jakości mięsa.
