Z jednej świni rasy puławskiej jesteśmy w stanie przygotować tylko kilka porcji m.in.: schabów, boczków czy karkówek – dlatego sprzedawane w Manufakturze Dobra mięso surowe jest dostępne w limitowanych ilościach.
Czym się różni golonka przednia od tylnej?
Golonka przednia – choć mniejsza niż tylna, ma więcej tkanki łącznej, kolagenu i tłuszczu, przez co po przygotowaniu jest bardziej kleista i wyrazista w smaku. Świetna do gotowania, duszenia (np. z kapustą), na galaretę i do przyrządzania wywarów. Przygotowana według tradycyjnej receptury golonka pieczona i galaretka wieprzowa to klasyka polskiej kuchni.
Golonka tylna – jest większa, bardziej zwarta i bardziej mięsista. Idealnie sprawdza się jako danie główne np. golonka pieczona w całości.
Własna ekologiczna hodowla świń rasy puławskiej
Nasze świeże surowe mięso pochodzi wyłącznie z własnej hodowli świń rasy puławskiej. To rasa, którą wybraliśmy ze względu na jej walory smakowe. Nasze zwierzęta hodujemy w zgodzie z naturą – bez antybiotyków i przyspieszaczy wzrostu. Hodowane są w sadzie i na pastwiskach.
Tak prowadzona hodowla przekłada się bezpośrednio na jakość i właściwości mięsa. Polska wieprzowina z Manufaktury Dobra ma doskonały smak i strukturę. To ekologiczne surowe mięso, którego właściwości wynikają ze zgodnych z naturą warunków hodowli, a nie z dodatków i polepszaczy smaku.
Ręczny rozbiór i tradycyjna receptura
Mięso porcjujemy ręcznie. Każda tusza jest rozbierana na miejscu, w małej skali. Nie korzystamy z linii automatycznych. Dlatego dostępna w naszym sklepie nasza, polska wieprzowina ekologiczna, w tym golonki mają zróżnicowaną wagę. Jest to zupełnie naturalne w przypadku ręcznego porcjowania surowego mięsa. Informacja o cenie końcowej pojawia się dopiero po zważeniu konkretnej sztuki. To rozwiązanie pozwala nam zachować rzetelność i uczciwość wobec Klienta.
Bez wzmacniaczy smaku i konserwantów
Nie stosujemy nienaturalnych dodatków ani do paszy, którą odżywiamy nasze świnie, ani do mięsa. Tradycyjna receptura, zgodnie z którą pracujemy, oznacza brak wzmacniaczy smaku, fosforanów, sztucznych barwników i konserwantów. Pochodzące z Manufaktury Dobra mięso ekologiczne trafia do Klienta jako mięso surowe, chłodzone, zapakowane próżniowo – gotowe do przygotowania np. pysznej golonki pieczonej, wywaru czy galarety. Tylko w takiej formie ekologiczna polska wieprzowina zachowuje wszystkie właściwości i naturalny smak.
Golonka wieprzowa przednia z kością – smak natury na Twoim talerzu!
W Manufakturze Dobra mięso wieprzowe nie jest towarem magazynowanym – to zawsze świeże produkty, które wysyłamy natychmiast po poporcjowaniu. Nieduża skala hodowli i własny rozbiór tusz, pozwala nam zachować najwyższą jakość mięsa. Pracujemy powoli, ale dokładnie i to widać – zarówno w jakości mięsa, jak i jego właściwościach.
Dlaczego warto sięgnąć po golonkę wieprzową przednią z Manufaktury Dobra?
Przede wszystkim dlatego, że świnie są hodowane w sadzie i na pastwiskach i dokładnie wiemy, skąd pochodzi każda sztuka mięsa. Oferujemy świeże mięso świń rasy puławskiej wyłącznie z naszej własnej, certyfikowanej hodowli ekologicznej, w której nie stosujemy chemii ani przyspieszaczy wzrostu. Każda golonka jest porcjowana ręcznie, bez udziału maszyn, co pozwala zachować naturalną strukturę i smak.
Polska wieprzowina sprawdzonej jakości
Naszą golonkę przednią EKO można wykorzystać w wielu potrawach – od pieczonych dań głównych po wywary i galarety. To uczciwe, świeże produkty, bez sztucznych dodatków, przygotowane z dbałością o dobrostan zwierząt i środowisko.
Ekologiczne pastwiska – nasze świnie żyją na przestronnych pastwiskach i w sadzie, gdzie mają pełny dostęp do naturalnego środowiska, co wpływa na wyjątkową jakość i smak mięsa.
Rasa puławska – to tradycyjna, polska rasa świń, ceniona za wyjątkowy smak i jakość mięsa.
Wysoka jakość – nasza golonka to mięsny przysmak, który zapewni niezapomniany smak i aromat, a Ty masz pewność, że wybierasz ekologiczny produkt najwyższej klasy.
Przepisy kulinarne
Pieczona Golonka (przednia)Składniki:
Przygotowanie: Przygotowanie golonki – Golonkę dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie natnij skórkę w kilku miejscach, aby lepiej się piekła. Przyprawienie – W małej misce wymieszaj sól, pieprz, paprykę słodką oraz posiekany czosnek. Wmasuj przyprawy w mięso, starając się, aby pokryły całą powierzchnię golonki. Podsmażenie – Rozgrzej olej w dużej patelni na średnim ogniu. Obsmaż golonkę ze wszystkich stron na złoty kolor (około 4-5 minut). Przygotowanie sosu – Na tej samej patelni, na której obsmażałeś golonkę, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut, aż zmięknie. Dodaj musztardę, miód, ocet jabłkowy i wodę. Wymieszaj wszystko razem, tworząc sos. Pieczenie – Wstaw golonkę do nagrzanego piekarnika (180°C, opcja z termoobiegiem) na 1,5 godziny. Co 30 minut podlewaj golonkę sosem z patelni, aby mięso było soczyste i aromatyczne. Pieczenie – Po upieczeniu, wyjmij golonkę z piekarnika i odstaw na kilka minut przed krojeniem. |
Warunki przechowywania
Parametr | Wartość |
---|---|
Przechowywanie | 0-4 st. C |
Termin przydatności | 6 dni od daty wysyłki |
Pakowanie | Pakowane próżniowo, VAC |
Waga | 0,6 kg |
---|