Kontakt z nami
Address: Mikoszów 41, 57-100 Strzelin
Obserwuj nas
0

Brak produktów w koszyku

Golonka wieprzowa przednia EKO ok. 0,6 kg

Golonka wieprzowa przednia EKO ok. 0,6 kg

Golonka wieprzowa przednia EKO to soczyste mięso o intensywnym smaku, które po długim gotowaniu staje się wyjątkowo miękkie i aromatyczne. Golonka przednia zawiera więcej tkanki łącznej, kolagenu i tłuszczu niż golonka tylna. Najlepiej sprawdza się w daniach wymagających dłuższego pieczenia lub gotowania oraz do przygotowywania gulaszów i galaret. W trakcie przyrządzania kolagen zmienia się w naturalną żelatynę, a mięso staje się bardzo soczyste.

 

Cena dotyczy jednej porcji produktu. Ponieważ w Manufakturze Dobra mięso porcjujemy ręcznie, a każda porcja jest ważona dopiero przy pakowaniu zamówienia, waga może się nieznacznie różnić – dopuszczamy odchylenie do 20%.
Dokładna waga porcji oraz jej ostateczna cena będą widoczne na rachunku lub fakturze, a podsumowanie płatności wyślemy na Twój e-mail.

 

Wypasane, dopieszczone, przepyszne. Weź, zanim zniknie.

SKU: Golonka wieprzowa przednia EKO ok. 0,6 kg

22,20 

Najniższa cena brutto z 90 dni: 22,20 .

Cena za kilogram: 37 zł

Z jednej świni rasy puławskiej jesteśmy w stanie przygotować tylko kilka porcji m.in.: schabów, boczków czy karkówek – dlatego sprzedawane w Manufakturze Dobra mięso surowe jest dostępne w limitowanych ilościach.

Czym się różni golonka przednia od tylnej?

Golonka przednia – choć mniejsza niż tylna, ma więcej tkanki łącznej, kolagenu i tłuszczu, przez co po przygotowaniu jest bardziej kleista i wyrazista w smaku. Świetna do gotowania, duszenia (np. z kapustą), na galaretę i do przyrządzania wywarów. Przygotowana według tradycyjnej receptury golonka pieczona i galaretka wieprzowa to klasyka polskiej kuchni.

Golonka tylna – jest większa, bardziej zwarta i bardziej mięsista. Idealnie sprawdza się jako danie główne np. golonka pieczona w całości.

Własna ekologiczna hodowla świń rasy puławskiej

Nasze świeże surowe mięso pochodzi wyłącznie z własnej hodowli świń rasy puławskiej. To rasa, którą wybraliśmy ze względu na jej walory smakowe. Nasze zwierzęta hodujemy w zgodzie z naturą – bez antybiotyków i przyspieszaczy wzrostu. Hodowane są w sadzie i na pastwiskach.

Tak prowadzona hodowla przekłada się bezpośrednio na jakość i właściwości mięsa. Polska wieprzowina z Manufaktury Dobra ma doskonały smak i strukturę. To ekologiczne surowe mięso, którego właściwości wynikają ze zgodnych z naturą warunków hodowli, a nie z dodatków i polepszaczy smaku.

Ręczny rozbiór i tradycyjna receptura

Mięso porcjujemy ręcznie. Każda tusza jest rozbierana na miejscu, w małej skali. Nie korzystamy z linii automatycznych. Dlatego dostępna w naszym sklepie nasza, polska wieprzowina ekologiczna, w tym golonki mają zróżnicowaną wagę. Jest to zupełnie naturalne w przypadku ręcznego porcjowania surowego mięsa. Informacja o cenie końcowej pojawia się dopiero po zważeniu konkretnej sztuki. To rozwiązanie pozwala nam zachować rzetelność i uczciwość wobec Klienta.

Bez wzmacniaczy smaku i konserwantów

Nie stosujemy nienaturalnych dodatków ani do paszy, którą odżywiamy nasze świnie, ani do mięsa. Tradycyjna receptura, zgodnie z którą pracujemy, oznacza brak wzmacniaczy smaku, fosforanów, sztucznych barwników i konserwantów. Pochodzące z Manufaktury Dobra mięso ekologiczne trafia do Klienta jako mięso surowe, chłodzone, zapakowane próżniowo – gotowe do przygotowania np. pysznej golonki pieczonej, wywaru czy galarety. Tylko w takiej formie ekologiczna polska wieprzowina zachowuje wszystkie właściwości i naturalny smak.

Golonka wieprzowa przednia z kością – smak natury na Twoim talerzu!

W Manufakturze Dobra mięso wieprzowe nie jest towarem magazynowanym – to zawsze świeże produkty, które wysyłamy natychmiast po poporcjowaniu. Nieduża skala hodowli i własny rozbiór tusz, pozwala nam zachować najwyższą jakość mięsa. Pracujemy powoli, ale dokładnie i to widać – zarówno w jakości mięsa, jak i jego właściwościach.

Dlaczego warto sięgnąć po golonkę wieprzową przednią z Manufaktury Dobra?

Przede wszystkim dlatego, że świnie są hodowane w sadzie i na pastwiskach i dokładnie wiemy, skąd pochodzi każda sztuka mięsa. Oferujemy świeże mięso świń rasy puławskiej wyłącznie z naszej własnej, certyfikowanej hodowli ekologicznej, w której nie stosujemy chemii ani przyspieszaczy wzrostu. Każda golonka jest porcjowana ręcznie, bez udziału maszyn, co pozwala zachować naturalną strukturę i smak.

Polska wieprzowina sprawdzonej jakości

Naszą golonkę przednią EKO można wykorzystać w wielu potrawach – od pieczonych dań głównych po wywary i galarety. To uczciwe, świeże produkty, bez sztucznych dodatków, przygotowane z dbałością o dobrostan zwierząt i środowisko.

Ekologiczne pastwiska – nasze świnie żyją na przestronnych pastwiskach i w sadzie, gdzie mają pełny dostęp do naturalnego środowiska, co wpływa na wyjątkową jakość i smak mięsa.

Rasa puławska – to tradycyjna, polska rasa świń, ceniona za wyjątkowy smak i jakość mięsa.

Wysoka jakość – nasza golonka to mięsny przysmak, który zapewni niezapomniany smak i aromat, a Ty masz pewność, że wybierasz ekologiczny produkt najwyższej klasy.

Przepisy kulinarne

Pieczona Golonka (przednia)

Składniki:

  • 600g golonki wieprzowej przedniej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 1 cebula (pokrojona w pióra)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • Gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego

Przygotowanie:

Przygotowanie golonki – Golonkę dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie natnij skórkę w kilku miejscach, aby lepiej się piekła.

Przyprawienie – W małej misce wymieszaj sól, pieprz, paprykę słodką oraz posiekany czosnek. Wmasuj przyprawy w mięso, starając się, aby pokryły całą powierzchnię golonki.

Podsmażenie – Rozgrzej olej w dużej patelni na średnim ogniu. Obsmaż golonkę ze wszystkich stron na złoty kolor (około 4-5 minut).

Przygotowanie sosu – Na tej samej patelni, na której obsmażałeś golonkę, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut, aż zmięknie. Dodaj musztardę, miód, ocet jabłkowy i wodę. Wymieszaj wszystko razem, tworząc sos.

Pieczenie – Wstaw golonkę do nagrzanego piekarnika (180°C, opcja z termoobiegiem) na 1,5 godziny. Co 30 minut podlewaj golonkę sosem z patelni, aby mięso było soczyste i aromatyczne.

Pieczenie – Po upieczeniu, wyjmij golonkę z piekarnika i odstaw na kilka minut przed krojeniem.

Warunki przechowywania

ParametrWartość
Przechowywanie0-4 st. C
Termin przydatności6 dni od daty wysyłki
PakowaniePakowane próżniowo, VAC
Udostępnij
Waga0,6 kg
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.