Kontakt z nami
Address: Mikoszów 41, 57-100 Strzelin
Obserwuj nas

O nas

gęsi na pastwisku

Z FARMY NA TALERZE - Sami hodujemy, przetwarzamy i sprzedajemy - bez pośredników, bez kombinowania.

Wiemy, że wszystko zaczyna się od ziemi. Dlatego stając się właścicielami łąk, w pierwszej kolejności zadbaliśmy o przywrócenie glebie prawidłowej kondycji przez umiejętne gospodarowanie jej zasobami.

W naszym ekosystemie, zwierzęta odgrywają kluczową rolę, pozostawiając swoje odchody, które stanowią naturalne nawozy, bogacące ziemię. Dodatkowo, poprzez swoje grzebanie w ziemi, naturalnie ją napowietrzają.

Mamy również studnię z czystą, zimną wodą. Sprytnie łącząc uprawę roślinną z hodowlą zwierzęcą wprowadzamy w gospodarstwie obieg zamknięty, mając pewność, że u nas nic się nie zmarnuje.

Nasza Historia

Wszystko zaczęło się od marzenia stworzenia restauracji pełnej zdrowych dań opartych na ekologicznych składnikach.

Pomysł jednak – jak to zwykle bywa – urósł do większych rozmiarów, przybierając formę luksusowej wyjątkowej marki pełnej ekologicznych produktów. I tak w 2018 roku powstała „Manufaktura Dobra”.

W ramach Manufaktury Dobra wchodziły:

  • Farma krów rasy simentalskiej oraz małe stado kóz, gdzie powstawało wyjątkowe mleko. Wyjątkowa dbałość o dobrostan zwierząt i higienę doju pozwoliła cieszyć się Wam mlekiem, które nasze dziewczyny przerabiały na wspaniałe sery, twarogi, jogurty, śmietanę i jeszcze wiele innych pyszności.
  • Stado kur niosek zielononóżek.
  • Młyn, w którym wytwarzaliśmy ekologiczną mąkę, którą nasi Piekarze zamieniali we wspaniałe pieczywa.
  • Przefarma restauracja we Wrocławiu z polskim jedzeniem, bazującą w dużej mierze na naszych wyrobach. Powstał również sklepik, w którym mogliście kupić wszystkie nasze wyroby. Oczywiście, wszystkie nasze pyszności były certyfikowane pod względem ekologii.
Rok 2020

Dalsze losy Manufaktury Dobra

W czerwcu 2020 roku, uległem wypadkowi samochodowemu. Wiele miesięcy w szpitalach i sanatoriach spowodowały, że musiałem zweryfikować swoje plany odnośnie całego projektu (zamknięta została Przefarma, piekarnia, młyn oraz mleczarnia).

W tym czasie nadal marzyliśmy o powrocie na gospodarstwo by wytwarzać najwyższej jakości żywność. Marzenia spełniają się wtedy, gdy odwaga spotyka się z determinacją i pasją. A dzięki wsparciu mojej żony Agnieszki oraz moich dzieci i najbliższych nam osób udało się spełnić marzenia.

I tak w 2023 ruszyliśmy z hodowlą kurczaka pastwiskowego. W roku 2024 na pastwisku mieliśmy oprócz kurczaków również gęsi, kaczki i perliczki. Pod koniec 2024 uruchomiliśmy przetwórstwo mięsne. W tym roku na pastwiska przeniesiemy jeszcze nasze krowy, świnie i króliki. Powiększymy również asortyment naszych wyrobów mięsnych i założymy duży ogród warzywny.

Jak powstała Manufaktura Dobra?

Nasza historia

2018
Manufaktura Dobra
zakładamy gospodarstwo
2019
Przefarma
otwieramy restaurację
2020
Przerwa
zawieszamy działalność
2023
Realizujemy marzenia
Kurczak Pastwiskowy
2024
Uruchamiamy przetwórstwo
Gęsi, Kaczki, Perliczki
2025
Kolejni mieszkańcy pastwisk
Króliki, Świnie, Krowy
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.