Soczysta pieczona gęś króluje na polskich stołach, szczególnie podczas uroczystych kolacji czy świątecznych spotkań. Mięso gęsi, odpowiednio przyrządzone, zachwyca smakiem i delikatnością. Nie wiesz, jak upiec gęś, aby była soczysta, aromatyczna i rozpływała się w ustach? Odkryj tajniki przygotowania idealnej pieczonej gęsi i poznaj sprawdzony przepis na gęś pieczoną w piekarniku.
Najlepiej sięgnąć po gęś hodowaną w zgodzie z naturą, mającą dostęp do światła słonecznego i świeżego powietrza, karmioną naturalną paszą bez antybiotyków. Taka gęś pastwiskowa ma idealne proporcje tłuszczu do mięsa, a po upieczeniu mięso gęsi jest soczyste i delikatne. Optymalna waga gęsi do pieczenia to około 4,5–5,5 kg. Taka wielkość pozwala na równomierne pieczenie.
Gęś pieczona w całości w piekarniku wymaga cierpliwości, a dokładny czas pieczenia gęsi zależy od jej wagi. Odpowiednie ustawienie temperatury i czasu pieczenia gęsiny, gwarantują, że mięso będzie soczyste i aromatyczne. Mrożoną gęś trzeba najpierw rozmrozić. Sos z pieczenia gęsi możesz wykorzystać do przygotowania pasztetów.
Zasady przyrządzania tradycyjnej gęsi pieczonej w całości.
Powstały z pieczenia gęsi sos możesz później wykorzystać np. do podsmażenia ziemniaków lub przygotowania pasztetu.
Gęś należy podawać po około 20–30 minut od wyjęcia z piekarnika. To pozwala sokom równomiernie rozprowadzić się po mięsie gęsi. Dzięki temu pozostanie soczysta, a krojenie będzie łatwiejsze.
Nadziewanie gęsi to sposób na wzbogacenie smaku gęsiny. Możesz wybrać tradycyjny farsz i przygotować gęś faszerowaną jabłkami lub zdecydować się na bardziej wykwintne rozwiązania. Niezależnie od tego, który farsz wybierzesz, pieczona gęś smakuje wyśmienicie.
Pomysł na farsz do gęsiny
Farsz nie tylko dodaje smaku, ale również sprawia, że wnętrze gęsi jest soczyste i aromatyczne.
Marynowanie gęsi to krok, którego nie można pominąć. Przyprawy do gęsiny zmiękczają mięso, nadają mu smak i sprawiają, że mięso gęsi jest soczyste i delikatne.
Połącz składniki i natrzyj dokładnie gęś marynatą.
Pozostaw gęsinę w marynacie na co najmniej 12 godzin w lodówce. Skład domowej przyprawy do gęsiny, możesz zmodyfikować zgodnie ze swoimi preferencjami.
Comments are closed.