Stopnie wysmażenia steka
Podstawą przygotowania idealnego steku wołowego jest nie tylko wysokiej jakości wołowina czy odpowiednio dobrane przyprawy, ale również właściwy stopień wysmażenia mięsa. Od poziomu wysmażenia steka zależy czy mięso będzie soczystei miękkie, czy przesuszone i twarde. Dodatkowo niemal każdy miłośnik wołowiny, ma swój ulubiony sposób na przyrządzenie idealnego steku. Dla jednych idealny będzie średnio krwisty stek medium rare, dla drugich stek średnio wysmażony, a jeszcze inni wybiorą well done, czyli mocno wysmażony stek wołowy. Żeby dobrać właściwy stopień wysmażenia wołowiny, warto też wiedzieć, w jaki sposób, w domowych warunkach, sprawdzić stopień wysmażenia mięsa. Zasada jest prosta – im wyższa jakość wołowiny, tym krótszy czas smażenia.
Stopnie wysmażenia steków – jak osiągnąć perfekcyjny poziom wysmażenia wołowiny
Jeśli chcesz przyrządzić stek idealny dobra znajomość stopni wysmażenia i umiejętność ich rozpoznania jest wręcz obowiązkowa. Nie musisz uczyć się tego na pamięć, praktyka przyjdzie z czasem, a w każdej chwili możesz zerknąć do naszej ściągawki na stronie Manufaktura Dobra.
Rodzaje wysmażenia steka
Nawet osoba, która nie ma doświadczenia w kuchni, może przygotować stek, dokładnie taki, jak lubi, jeśli będzie przestrzegać kilku prostych zasad. Przyjmuje się, że istnieje sześć rodzajów wysmażenia steka. Trzeba jednak pamiętać, że stopień wysmażenia steka zależy nie tylko od temperatury i czasu smażenia, ale też od jakości mięsa i grubości steka. Zasada jest prosta – im wyższa jakość wołowiny lub cieńszy stek, tym krótszy czas smażenia.
- Blue – najniższy poziom wysmażenia. Mięso jest tylko lekko obsmażone z zewnątrz, a w środku niemal surowe. Takie steki mają intensywny, „dziki” smak surowej wołowiny. Najczęściej wybierają je osoby, które naprawdę lubią krwiste mięso..
- Rare – to krwisty stek, mięso jest nieco mocniej obsmażone na zewnątrz, a środek pozostaje w około 75% surowy. Stopień wysmażenia mięsa rare pozwala zachować maksymalną soczystość i aromat wołowiny. Aby sprawdzić temperaturę steka, warto użyć termometru, temperatura w najgrubszym miejscu steków rare powinna wynosić około 50-52 stopni.
- Medium rare – stek średnio krwisty to najczęściej wybierany stopień wypieczenia steka wołowego. Stek medium rare ma delikatnie zarumienioną powierzchnię i różowo-czerwone, miękkie wnętrze. Wielu kucharzy uważa, że to najbardziej odpowiedni stopień wysmażenia steków.
- Medium – średnio wysmażony stek zachowuje równowagę pomiędzy soczystością a pełnym wypieczeniem, a mięso jest lekko różowe w środku. Ten rodzaj wysmażenia steków z wołowiny pastwiskowej z Manufaktury Dobra polecamy osobom, które nie przepadają za krwistym mięsem, ale chcą, by stek był idealnie miękki i soczysty.
- Medium well – prawie całkowite wysmażenie wołowiny. Mięso jest w większości brązowe, z niewielką różową „łezką” różu w środku. To odpowiednie wysmażenie steka dla osób, które lubią smak dobrze wypieczonej wołowiny. W przypadku medium well łatwo przesadzić, więc warto sprawdzić stopień wysmażenia w trakcie przygotowywania steka medium well.
- Well done – stek mocno wysmażony jest całkowicie dopieczony w środku, bez śladu krwistości. Dobrze przyrządzony stek well done nie będzie twardy, jeśli przyrządzisz go z wysokiej jakości wołowiny od krów ras mięsnych, takich, jak hodowane w naszym gospodarstwie i karmione trawą bydło Highland, Cattke. Steki well done przyrządzone z wołowiny pastwiskowej, nawet przy mocnym stopniu wysmażenia pozostają miękkie i aromatyczne. Ten stopień wypieczenia steku to dla wielu znawców wołowiny synonim ideału.
Jak długo smażyć steki?
Nie ma jednego, uniwersalnego przepisu na wysmażenie perfekcyjnego steka. Wszystko zależy od grubości steka, temperatury patelni i czasu smażenia. Przy steku o grubości około 2 cm właściwy dobór czasu jest bardzo ważny, jeśli chcemy uzyskać odpowiedni stopień wysmażenia mięsa. Najszybciej usmażysz krwisty stek blue, każdy kolejny stopień wysmażenia mięsa wymaga wydłużenia czasu.
- Blue (bardzo krwisty stek) – to najniższy poziom wysmażenia, wystarczy minuta na stronę. Mięso w środku pozostanie prawie surowe.
- Rare (krwisty stek) – smaż mięso po około 1,5–2 minuty z każdej strony.
- Stek medium rare (stek średnio krwisty) – około 2–3 minuty z każdej strony.
- Medium (stek średnio wysmażony) – smaż przez 3–5 minut z każdej strony.
- Well done (stek mocno wysmażony) – wymaga 6–8 minut z każdej strony lub nieco dłużej. Ten stopień wypieczenia steku gwarantuje całkowicie dopieczone mięso.
W przypadku wysokiej jakości wołowiny, czas smażenia może być odrobinę krótszy.
-
Kości szpikowe wołowe – cięte ok.0,5 kg
13,00 złNajniższa cena brutto z 90 dni: 13,00 zł.
Niedostępne
-
Karkówka wołowa bez kości ok.0,8 kg
56,00 złNajniższa cena brutto z 90 dni: 56,00 zł.
Niedostępne
-
Niedostępne
Jaki jest Idealny poziom wysmażenia steka wołowego?
Każdy inaczej rozumie termin „idealne wysmażenie steka wołowego”, Dla jednych będzie to mocno wysmażony stek well done, a dla innych średnio krwisty stek medium rare. Wraz ze wzrostem temperatury i czasu smażenia, stek staje się bardziej zwarty i mniej soczysty, jednak także mocno wysmażone steki mają liczne grono wielbicieli.
Każdy rodzaj wysmażenia ma swoich zwolenników, Jeśli jednak dopiero zaczynasz swoją przygodę ze smażeniem i zależy Ci na przygotowaniu idealnego steka, to poziom wysmażenia steka rekomendujemy zaczynać od stopnia medium rare. To najbezpieczniejsza opcja, która pozwala znaleźć punkt odniesienia, aby następnie dobrać stopień wysmażenia do własnych upodobań.
Jak sprawdzić stopień wysmażenia i przygotować najlepsze steki? Domowe sposoby i porady od Manufaktury Dobra!
Najwygodniej i najdokładniej można sprawdzić stopień wysmażenia przy pomocy termometru do mięsa. Dla steka blue wynosi ona 46—49 stopni w środku, w przypadku steka rare idealna temperatura to około 50-52 stopnie, dla steka medium rare 55-57 stopni, medium 60-63 stopnie, medium well 65-69 stopni, a stek well done powinien osiągnąć w środku temperaturę nawet powyżej 70 stopni.
Jeśli nie masz termometru, możesz sprawdzić stopień wysmażenia „na dotyk”. Im bardziej miękki stek, tym niższy stopień wysmażenia wołowiny. Ta metoda sprawdzania stopnia wysmażenia mięsa wymaga odrobinę praktyki, ale pozwoli Ci osiągnąć odpowiednie wysmażenie steka za każdym razem.
Jak przyprawić stek z wołowiny pastwiskowej?
W przypadku wysokiej jakości wołowiny pastwiskowej zasada jest prosta – mniej znaczy lepiej. Najlepiej przyprawić steka tuż przed smażeniem, używając jedynie grubo zmielonego pieprzu i soli. Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak przypraw, możesz dodać ulubione zioła, np. gałązkę rozmarynu czy tymianku albo czosnek i paprykę.
Stopnie wysmażenia burgera — co musisz wiedzieć, żeby smakowały każdemu?
Stopnie wysmażenia burgera różnią się od stopni wypieczenia steków ze względu na rodzaj mięsa, Mięso mielone łatwiej przesuszyć, dlatego burgerów zazwyczaj nie przygotowuje się na poziomie blue czy rare. Najczęściej spotkasz średnio wysmażony albo dobrze wysmażony burger wołowy. Jeśli chcesz przygotować najlepsze steki czy burgery, warto nauczyć się, w jaki sposób określić stopień wysmażenia wołowiny, by mięso nie było, ani surowe, ani przesuszone.
