Polędwica wieprzowa EKO – zamów, zanim zniknie
Z jednej świni rasy puławskiej jesteśmy w stanie przygotować tylko kilka porcji mięsa wieprzowego m.in.: polędwicy, schabów czy karkówek – dlatego sprzedawane w Manufakturze Dobra mięso surowe jest dostępne w limitowanych ilościach.
Soczysta polędwiczka wieprzowa z Manufaktury Dobra
Ekologiczna, aromatyczna polędwiczka wieprzowa to chude, lekkostrawne, a jednocześnie bardzo soczyste mięso. Na ciepło doskonałe sprawdzi się na szybki obiad lub kolację. Polędwiczki wieprzowe na zimno mogą być natomiast dodatkiem do kanapek lub sałatek. Żeby przyrządzić idealnie miękkie i delikatne mięso, oczyść polędwiczkę wieprzową, pokrój w plastry i podsmaż krótko na silnym ogniu.
Własna ekologiczna hodowla świń rasy puławskiej
Dostępna w Manufakturze Dobra polędwica wieprzowa pochodzi wyłącznie z własnej certyfikowanej, w 100% ekologicznej hodowli świń rasy puławskiej. Wybraliśmy tę rasę ze względu na jej walory smakowe. Nasze zwierzęta hodujemy w zgodzie z naturą – bez antybiotyków i przyspieszaczy wzrostu Hodowane są w sadzie i na pastwiskach.
Tak prowadzona hodowla przekłada się bezpośrednio na jakość i właściwości mięsa, które ma doskonały smak i strukturę. To bardzo soczysta i aromatyczna polędwiczka wieprzowa, której właściwości wynikają ze zgodnych z naturą warunków hodowli, a nie z dodatków i polepszaczy smaku.
Rzemieślnicze porcjowanie mięsa – co to oznacza dla klienta?
Wszystkie porcje mięsa przygotowujemy ręcznie – każda tusza rozbierana jest na miejscu, bez udziału automatycznych linii produkcyjnych. Dlatego poszczególne porcje mogą różnić się wagą. To całkowicie normalne przy rzemieślniczym, ręcznym podziale tuszy wieprzowej. Końcowa cena produktu ustalana jest dopiero po zważeniu konkretnego kawałka, na tym, naszym zdaniem, polega uczciwe podejście wobec każdego klienta.
Ekologiczne polędwiczki wieprzowe bez wzmacniaczy smaku i konserwantów
Nie stosujemy żadnych sztucznych dodatków – ani w paszy, którą karmimy nasze świnie, ani na etapie przetwarzania mięsa. Pracujemy według tradycyjnej receptury, wolnej od wzmacniaczy smaku, fosforanów, sztucznych barwników i konserwantów. Ekologiczna aromatyczna polędwiczka wieprzowa trafia do Klienta surowa, schłodzona i zapakowana próżniowo – gotowa do przygotowania. Dzięki próżniowemu pakowaniu także przechowywanie polędwicy wieprzowej jest wygodne i bezpieczne.
Dlaczego warto wybrać polędwicę wieprzową EKO z Manufaktury Dobra?
Nasze mięso pochodzi z hodowli, którą prowadzimy w sposób odpowiedzialny i bliski naturze – świnie żyją na pastwiskach i w starym sadzie, w warunkach zgodnych z ich naturalnymi potrzebami. Znamy pochodzenie każdej sztuki, bo całość produkcji odbywa się wyłącznie w naszej własnej, certyfikowanej hodowli ekologicznej rasy puławskiej. Nie stosujemy żadnej chemii, sztucznych dodatków ani przyspieszaczy wzrostu. Każdy kawałek mięsa pochodzi z ręcznego rozbioru, bez użycia maszyn. Bez względu na to, czy przygotujesz usmażone polędwiczki, czy przyrządzisz je w sosie, zachowają swój głęboki, naturalny smak.
Polska wieprzowina sprawdzonej jakości
Naszą polędwicę wieprzową EKO można przygotować na różne sposoby, a czas pieczenia polędwiczki jest stosunkowo krótki. To uczciwe, świeże mięso, bez sztucznych dodatków, przygotowane z dbałością o dobrostan zwierząt i środowisko.
Po otwarciu opakowania zalecamy przechowywanie polędwicy wieprzowej w temperaturze od 0 do 4 stopni – najlepiej w dolnej części lodówki.
Ekologiczne pastwiska – nasze świnie żyją na przestronnych pastwiskach i w sadzie, mają nieograniczony dostęp do naturalnego środowiska, co zapewnia wyjątkową jakość i smak mięsa.
Rasa puławska – to tradycyjna, polska rasa świń, ceniona za smak i jakość mięsa.
Wysoka jakość – świeża i aromatyczna polędwiczka wieprzowa z Manufaktury Dobra to mięsny przysmak polecany także w diecie lekkostrawnej (szczególnie dla osób, które mają problemy z trawieniem lub chcą ograniczyć spożycie tłuszczu).
Przepisy kulinarne
Polędwiczka z piekarnikaSkładniki:
Przygotowanie: Przygotowanie polędwicy – Polędwicę dokładnie umyj, osusz i ewentualnie pozbądź się nadmiaru tłuszczu, jeśli jest to konieczne. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj czosnek, oliwę, sól, pieprz, tymianek, majeranek, rozmaryn oraz musztardę, jeśli jej używasz. Marynowanie mięsa – Polędwicę natrzyj dokładnie przygotowaną marynatą. Jeśli masz czas, odstaw mięso na co najmniej 30 minut do godziny, aby przeszło przyprawami. Jeśli się spieszysz, możesz od razu przejść do pieczenia. Smażenie na patelni – Rozgrzej 1 łyżkę masła na patelni. Obsmaż polędwicę na złoty kolor z każdej strony przez 2-3 minuty, aby mięso zamknęło soki. To krok opcjonalny, ale dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste i aromatyczne. Pieczenie – Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg 160°C). Przełóż polędwicę do naczynia żaroodpornego. Jeśli chcesz, możesz wlać 1/2 szklanki białego wina na dno naczynia, aby nadać mięsu dodatkowego aromatu. Piecz polędwicę przez 20-30 minut (w zależności od grubości), aż osiągnie wewnętrzną temperaturę około 65-70°C dla średnio wysmażonego mięsa. Jeśli chcesz, aby była bardziej wysmażona, piecz ją dłużej. Odpoczynek – Po upieczeniu wyjmij polędwicę z piekarnika i odstaw na 5-10 minut do odpoczęcia, aby soki równomiernie się rozeszły. | Polędwica z kurkamiSkładniki:
Przygotowanie: Przygotowanie polędwicy – Polędwicę wieprzową dokładnie umyj i osusz. Oprósz solą, pieprzem oraz tymiankiem. Pokrój polędwicę na plastry o grubości około 2-3 cm. Smażenie polędwicy – Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Obsmaż plastry polędwicy na złoty kolor z obu stron (po 2-3 minuty z każdej strony), aż mięso będzie dobrze przypieczone. Następnie przełóż polędwicę na talerz i odstaw. Przygotowanie grzybów – Kurki dokładnie umyj, osusz i pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Smażenie grzybów – Na tej samej patelni, na której smażyłaś/eś polędwicę, rozgrzej 2 łyżki oliwy lub masła. Dodaj cebulę i smaż przez kilka minut, aż stanie się szklista. Następnie dodaj czosnek i grzyby. Smaż przez około 5-7 minut, aż grzyby puszczą wodę i się zrumienią. Przygotowanie sosu – Jeśli chcesz, aby sos był bardziej kremowy, dodaj 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Wlej białe wino (opcjonalnie) i gotuj przez 2-3 minuty, aż alkohol odparuje. Następnie dodaj śmietanę i gotuj przez kolejne 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw sos solą, pieprzem i ewentualnie dodatkowym tymiankiem. Połączenie mięsa z sosem – Do grzybów i sosu włóż polędwicę wieprzową i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut, aż mięso będzie dobrze nagrzane i przesiąknie smakiem sosu. |
Warunki przechowywania
Parametr | Wartość |
---|---|
Przechowywanie | 0-4 st. C |
Termin przydatności | 6 dni od daty wysyłki |
Pakowanie | Pakowane próżniowo, VAC |
Waga | 0,3 kg |
---|